Hoşgeldiniz: GZT editörleri Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak çiçeklerle karşılandı

Ekip arkadaşları Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak’ın dönüşünü kutladı
Ekip arkadaşları Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak’ın dönüşünü kutladı

GZT editörleri Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak 16 Aralık'ta Rusya'ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti'nde kaldıkları otelin önünde gözaltına alınmıştı. Casuslukla suçlanan ve zor şartlar altında günlerdir gözaltında kalan editörler serbest bırakılarak ülkelerine gönderilmişti. GZT editörleri Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak, Albayrak Grubu binasında pasta ve çiçeklerle karşılandı.

Vlog çekmek için gittikleri Rusya’ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti’nde gözaltına alınan ve günlerce kötü şartlarda tutulan GZT editörleri Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak, Albayrak Grubu binasında pasta ve çiçeklerle karşılandı. Kenzhetay ve Karaçak burada gözaltı sürecinde yaşadıklarını anlattı.

"Casus olarak yaftalandık"

Psikolojik baskıya uğradıklarını söyleyen Kenzhetay, “Kültürel bir vlog çekmek için Sibirya’ya gitmiştik. Türk topluluklarının çıktığı yerden başlamak istemiştik. Çok güzel ve verimli geçti. Ancak sonra Moskova’dan itibaren takip edildiğimizi anladık. Bizi otelin önünden aldılar. Rusya’da gazeteciyseniz üç suçlamayla karşılaşmanız an meselesi. Ya torbacı ya casus ya da misyonersiniz. Bizi casus ve misyoner olarak ilan ettiler. Bunlar ikinci dünya savaşı sonrasından kalan suçlamalar. Artık telefonlarımız da casus, kimse bir ülkeye casus göndermez” dedi.

"Basının etkisi büyük"

Sibirya’daki Türklerin Türkiye’dekilerle bağlantıya geçmesinden rahatsız oldukları için gözaltına alındıklarını kaydeden Emin Karaçak ise, “Diplomatik girişimler sonucunda işler hızlandı. Kanunun hükme girmesi için 10 gün gerekiyordu ancak bizi daha fazla orada tutmak istiyorlardı. Basının etkisi çok büyük destek oldu. Olaylar bu kadar büyüdüğü için hakim tekrardan mahkeme yapmaya karar verip bizi hızlıca göndermek istediler” diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >