İkinci kez görüldü: Dünyanın en büyük çikolata fabrikasında salmonella bulundu

Barry Callebaut
Barry Callebaut

Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden Barry Callebaut'un Belçika'daki fabrikasında salmonella bakterisi tespit edildi.

Firmadan yapılan yazılı açıklamada, Wieze kentindeki fabrikada bakterinin 27 Haziran'da bulunduğu bildirildi. Bunun üzerine 25 Haziran'dan bu yana üretilen çikolataların tümünün satışının durdurulduğu belirtildi.

  • Salmonella nedir?
  • Salmonella, birçok farklı tipi olan bir bakteri grubunun adıdır. İki binden fazla alt türü vardır ama sadece bazı türleri insanda enfeksiyona neden olur. Kimi türleri, insanlarda tifo, paratifo gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olur. Salmonelloz enfeksiyonu, özellikle bağırsakları etkileyen bakteriyel bir tür gıda zehirlenmesidir. Yaz aylarında daha sık görülür. Bakteriler, insan veya hayvan dışkısından diğer insan ve hayvanlara geçer.
  • Neden olur?
  • Salmonella enfeksiyonlarının çoğu, dışkı ile kirlenmiş yiyecek ve içme sularından bulaşır. Gıdalar, bakteri bulaşmış çiğ ete dokunduktan sonra ellerini iyice yıkamayan kişiler tarafından hazırlandığında tehlikeli hale gelir. Bakteri bulaşmış sularla sulanan veya yıkanan gıdalardan bulaşabilir. Kirli sulardan toplanan deniz ürünlerine bakteri bulaşabilir. İnsanları hasta eden enfeksiyonların çoğu tavuk, inek, domuz, kaplumbağa ve kertenkele gibi hayvanlardan bulaşabilir.

Açıklamada, bakterinin bulunma nedeninin araştırıldığı, aydınlığa kavuşturulduktan sonra fabrikanın temizlenerek yeniden üretime başlayacağı duyuruldu.

  • Ne olmuştu?
  • Nisanda da Ferrero'nun Belçika'nın Arlon kentindeki fabrikasında, Kinder çikolata ürünlerinde salmonellaya rastlanmış, çok sayıda Avrupa ülkesinde vakalar görülmüştü.
  • Dünya Sağlık Örgütü, dünyada çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu bildirmişti. Bunun üzerine kapatılan fabrikanın, gelecek ay tekrar faaliyete başlayacağı açıklanmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >