İlk kez bu kadar net: COVID-19'un verdiği zarar görüntülendi

Görüntüler bilim insanlarını şaşkına çevirdi
Görüntüler bilim insanlarını şaşkına çevirdi

Avrupalı bilim insanları şimdiye kadar geliştirilmiş en parlak ve kuvvetli röntgeni geliştirerek, 54 yaşında COVID-19'dan yaşamını yitiren kişinin akciğerini görüntüledi. Uzmanlar görüntüler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirtti.

Avrupa Senkrotron Radyasyon Merkezi’nde (ESRF) görevli bilim insanlarının şu ana kadar geliştirilmiş en kuvvetli röntgen sistemi ile COVID-19’dan yaşamını yitirmiş bir kişinin akciğerlerini görüntüledi.

Uluslararası kamuoyunda gündem oldu

Bilim insanı Paul Tafforeau’nun yönettiği araştırma merkezi Fransa’nın Grenoble kentinde bulunan ESRF’de yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilen en parlak ve kuvvetli görüntüleme sisteminde ortaya çıkan sonuç uluslararası kamuoyunda gündem oldu.

Bilim insanlarını şaşkına çevirdi

Daha önce bu görüntüleme sistemiyle fosilleri ve mumyaları görüntüleyen uzmanlar ilk kez COVID-19’un akciğerde yarattığı tahribatı kamuoyuna gösterdi. HiP-CT tarama yönteminde 54 yaşında COVID-19’dan yaşamını yitiren bir adamın akciğerlerinde hasar bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

Bu taramada sarı renkte gösterilen damarlar COVID-19 sebebiyle tıkanmış damarları gösteriyor
Bu taramada sarı renkte gösterilen damarlar COVID-19 sebebiyle tıkanmış damarları gösteriyor

COVID-19’u ağır geçiren hastanın akciğerlerindeki damarların ciddi bir şekilde hasar gördüğü görülürken, birçok damarın ise tıkandığı açıkça gözler önüne seriliyor. Bu teknoloji ile vücuttaki en küçük damar ve hatta hücreyi de inceleyebilen bilim insanları, COVID-19’un yarattığı tahribatı ve akciğerlerdeki damarları nasıl değiştirdiğini gösterdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >