İlk milli YHT, Eskişehir’de üretilecek

arşiv
arşiv

Türkiye'nin ilk milli yüksek hızlı treninin Eskişehir'de kurulu TÜLOMSAŞ'ta üretileceği, talep edilen mallar için teslim yerinin Ankara olacağı belirtildi.

İlk milli Yüksek Hızlı Trenin (YHT) Eskişehir’de üretileceği bildirildi. İlk etapta 250 Km/H hıza haiz olarak 96 adet üretilecek. Konuyla ilgili 23 Kasım'da yayınlanan Kamu İhale Bülteni'nde ön yeterlilik ihalesi açıldığı duyuruldu.

Duyuruya göre Yerli Üretim ve Test Tesisi kurulumu Eskişehir'de yapılacak olup, talep edilen mallar için teslim yeri Ankara olacak.

Talep edilen hizmetlerin gerçekleştirileceği yerler ise ilgili şartnamelerde detaylı olarak belirtildi. Duyuruda,

"20 adedi en az yüzde 10 yerli katkı payı ile komple imal edilmiş olarak ithal, 60 adedi en az yüzde 53 yerli katkı payı ile Türkiye'de TCDD'nin Eskişehir'de göstereceği arazi TÜLOMSAŞ'da kurulacak tesiste imal, 16 adedi ise milli YHT projesi dâhilinde en az yüzde 74 yerli katkı payı ile Türkiye'de TCDD'nin Eskişehir'de göstereceği arazi TÜLOMSAŞ'da kurulacak tesiste imal edilecektir" denildi.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Milli Muharip Uçak TF-X projesiyle ilgili kesin bir tarih vermemekle birlikte temel hedefin uçağı 2023 yılında havalandırmak olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli

Milli Muharip Uçak TF-X’in Türkiye için önemli bir proje olduğunu belirten Canikli, "Olabilecek en kısa süre içerisinde bütün aşamalarını gerçekleştireceğiz. Hiçbir gecikme olmayacak. Tarih vermeyeyim ama şu anda temel hedefimiz 2023’te havalandırmak." dedi. Projenin esas itibarıyla Türkiye’nin ihtiyacı olarak ortaya çıktığını ifade eden Canikli, birçok ülkeden teknoloji transferi anlamında destek alındığını, İngiltere'nin de bu çerçevede projeye dahil olduğunu söyledi. Canikli, henüz net olmamakla birlikte İngiltere'nin de bazı ihtiyaçlarını bu projeden karşılama ihtimalinin gündeme geldiğini de kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >