İngiltere Hong Konglulara pasaport dağıtmaya başladı, uzun kuyruklar oluştu

Hong Konglular pasaportlarını yenileyebilmek için kargo şirketlerinde uzun kuyruklar oluşturdu
Hong Konglular pasaportlarını yenileyebilmek için kargo şirketlerinde uzun kuyruklar oluşturdu

Çin'in Hong Kong'u kontrol altına almak için çıkardığı Ulusal Güvenlik Yasası sonrası İngiltere Hong Konglu protestoculara Britanya pasaportu vereceğini açıkladı. Hong Konglular sınırlı sayıdaki İngiliz pasaportu alabilmek için acele ediyor.

Hong Kong'da bir yıldır süren protestolar sonrası Çin Halk Cumhuriyeti şehirdeki gösterileri sona erdirmek için Ulusal Güvenlik Yasası'nı onayladı. Yasaya göre Çin şehirde kendi polisini tutmak hakkı kazanıyor.

Ancak yasa sonrası da gösteriler devam etti ve yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

İngiliz sömürgesi olan şehir 1997 yılında Çin ile yapılan anlaşma ile özerk statü kazanmış, yargının bağımsızlığı ve çeşitli özgürlükler anlaşma ile garanti altına alınmıştı.

Bu bağlamda İngiltere Çin'in uyguladığı baskıya karşılık Hong Konglulara İngiliz pasaportu vereceğini açıkladı. İngiliz hükümeti 1997 yılından önce doğmuş olmak şartını arıyor.

Verilen bilgilere göre, Hong Kong'da kargo şirketlerinin önünde kuyruklar oluştu, Hong Konglular İngiliz pasaportuna başvurmak veya süresini uzatmak için İngiltere'ye belgelerini yollamaya başladı.

Republic World'ün haberine göre, iki saat boyunca sıra bekleyen Hong Konglu Peter Chan (40) pasaportunun süresinin 2004'te bittiğinin ancak Çin'e güvendiği için yenileme ihtiyacı duymadığını söyledi. Chan, "İngiltere'de göçmen ve Asyalı karşıtlığı yükselişte olmasına rağmen, yine de Hong Kong'dan iyidir" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >