InSight'tan Mars'a 'depremölçer' hediyesi

InSight, son 10 yılın en büyük uzay gelişmesi olarak nitelendiriliyor.

NASA’nın güçlü sismik inceleme aracı InSight son birkaç ayın teknoloji gündemini tek başına belirlemeyi başarmıştı. Son haberler, InSight’ın en önemli veri toplama araçlarından biri olarak nitelendirilen ‘depremölçer’ enstrümanını Mars’a indirdiğini ortaya koyuyor. InSight’ı uzun süreler boyunca konuşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz…

Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA)’nın sismik incelemeler için geliştirdiği özel aracı InSight, depremölçer (sismometre) cihazını Mars yüzeyine yerleştirdiği açıklandı.

NASA cephesinden yayınlanan bildiride, InSight'ın en önemli veri toplama araçlarından biri olan ‘İç Yapı İçin Sismik Deney Aracı’ (SEIS) ismi verilen deprem ölçer cihazını, Kızıl Gezegen'in yüzeyine indirdiği belirtildi. NASA, InSight'ın robotik kolunun SEIS'i yüzeye kondurduğu anın bir fotoğrafını yayımladı.

InSight'ın depremölçeri uzay için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
InSight'ın depremölçeri uzay için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

‘2019’un hediyesi olarak tanımlıyoruz’

InSight konusundaki en yetkin isimlerden Proje Yöneticisi Tom Hoffman, ‘Aracın Mars'taki etkinliklerinin zamansal seyri umduğumuzdan da iyi gidiyor. Sismometreyi güvenle yüzeye yerleştirmiş olmak hepimiz için harika bir yeni yıl hediyesi oldu.’ ifadeleriyle süreci özetledi.

SEIS'in ardından InSight'ın ısıölçer enstrümanı Isı Akış ve Fiziksel Özellikler İnceleme Aracı'nı (HP3) yüzeye yerleştirecek. Öte yandan ayrı bir inceleme aracına sahip olmayan Dönüş ve İç Yapı Deneyi'nin de (RISE), InSight'ın radyo dalgalarını kullanarak Kızıl Gezegen'in çekirdek tabakası hakkında veri toplamaya başladığı kaydedildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >