Instagram, zorbalığı tespit etmek için yapay zekâ kullanmaya başlıyor!

Instagram
Instagram

Instagram, paylaşılan içerikleri ve yorumları analiz etmek için yapay zekâ kullanmaya başlıyor. Böylece kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak isteyen platform, küfür ve zorbalık içeren yorumları otomatik olarak silmeye başlıyor.

Instagram kurucu ortakları Kevin Systrom ve Mike Krieger'ın şirketten ayrılmasından sonra CEO koltuğuna oturan Adam Mosseri, önemli adımlar atmaya başlıyor. Algoritma değişiklikleriyle sık sık gündeme gelen platform, son olarak yapay zekâ ve makine öğrenimiyle 'sıkıntılı yorumları' bulmaya başlıyor. Yani diğer bir değişle küfür ya da benzer yorumlar yapay zekâ desteğiyle ortaya çıkarılıyor.

Yapay zekâ desteğiyle sakıncalı içerikler algılanıyor ve gereken adım atılıyor.
Yapay zekâ desteğiyle sakıncalı içerikler algılanıyor ve gereken adım atılıyor.

Sakıncalı içerikleri yapay zekâ inceliyor

Birçok farklı parametreyi göz önünde bulundurarak art niyetli yorumları silen yeni sistem, bir sonraki aşamada profil, anasayfa ve keşfet bölümünde de aktif edilecek gibi görünüyor. Zira bu sistem sayesinde yapılan tespitler doğrudan Topluluk Operasyonları merkezine gönderiliyor ve buradaki incelemenin ardından sakıncalı içeriklerle ilgili karar alınıyor.

Yapay zekâ desteğiyle birlikte asıl hedef kullanıcı deneyimini bir üst noktaya taşımak.
Yapay zekâ desteğiyle birlikte asıl hedef kullanıcı deneyimini bir üst noktaya taşımak.

Hedef kullanıcı deneyimini iyileştirmek

En önemli ayrıntılardan biri bu özelliğin daha çok genç Instagram kullanıcıları için geliştirilmiş olması. Aslında Instagram temelde kullanıcıların deneyimini sekteye uğratacak problemleri tamamen ortadan kaldırmak istiyor. Yani blog sayfasından yayınlanan yazıya bakılırsa Instagram'da zorbalık için yer yok.

Ayrıca yazının devamında Instagram'da paylaşılan fotoğrafların büyük çoğunluğunun olumlu olduğu ve insanları sevindiren fotoğraflar olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak hoş olmayan fotoğraflar paylaşıldığında ise yapay zekânın devreye girerek gerekeni yapacağı ifade ediliyor. Ayrıca canlıvideolar üzerinde de benzer bir zorbalık filtresi yer alıyor. Bu sayede canlı yayınları sabote etmek isteyen kişiler için de gerekenler aynı yöntemle yapılıyor.

Yeni filtrenin amacı ise pozitifliği yaymak.
Yeni filtrenin amacı ise pozitifliği yaymak.

Bununla birlikte nezaketi kutlamak ve pozitifliği yaymak için Maddie Ziegler ile birlikte kamera filtresi de hayata geçirilmiş durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >