Instagram'dan köpek kelimesine 'Çin yemeği' önerisi

Arşiv
Arşiv

Sosyal medya platformu Instagram'da 2019'dan bu yana dile getirilen 'ırkçı problem' sonunda ortadan kaldırıldı. Hikayelere emoji eklerken arama çubuğuna köpek anlamına gelen dog yazıldığında ABD'de tüketilen Çin yemeklerine özgü bir kutunun önerilerde çıkması kullanıcılar tarafından 'ırkçı' addediliyordu.

En altta çıkan kutu emojisi, ABD'de tüketilen Çin yemeklerini servis etmek için tercih ediliyor

Instagram hikayesine (story) emoji eklemek için 'köpek' kelimesi aratıldığında ABD'de tüketilen Çin yemeğine has bir yemek kutusunun önerilerde çıkması Facebook'u harekete geçirdi ve o emoji önerilerden kaldırıldı.

Çinli-Amerikalı kullanıcıları kızdıran bu durum 2019'dan beri gündeme geliyor ancak geçtiğimiz hafta bir Instagram çalışanının da bu 'ırkçı öneriyi' keşfetmesi Facebook'un harekete geçmesini sağladı.

Instagram'da ürün bütünlüğü programı yöneticisi olan çalışan, "Aramalarda emoji önerileri nasıl yapılıyor ve Asyalılara karşı ırkçı kalıp yargıları kemikleştirmeyecek neler yapılabilir?" sorusunu sordu. Çalışan, bu durumu üç farklı telefonda denediğini ve her seferinde köpek kelimesine Çin yemeği kutusu önerisinin geldiğini söyledi.

ABD'de tüketilen Çin yemeklerinin servis edildiği kutu
ABD'de tüketilen Çin yemeklerinin servis edildiği kutu

Instagram'ın sahibi Facebook kaldırmadan önce, Instagram'daki emojilerde köpek kelimesi için 'Çin yemeği kutusu' önerisine ek olarak gerçek köpekler, pati izi ve sosisli (hot dog) emoji önerileri de geliyordu.

Sorunun Apple cihazlarda ve sadece Instagram'da yaşandığı; Twitter, Snapchat ve Facebook'ta bu ırkçı önerinin gelmediği kaydedildi.

BuzzFeed'e açıklama yapan bir Facebook temsilcisi sorunun bir daha yaşanmaması için araştırıldığını söyledi.

Neden ırkçı olabilir?

Bütün Asyalıları köpek eti yiyen insanlar olarak düşünmek 'ırkçı bir varsayıma' dayanıyor çünkü hepsi yemiyor. Özellikle söz konusu kutunun kullanıldığı ABD'deki Çinlilerde bu pratik görülmüyor. Örneğin Kore'de de köpek eti endüstrisi gittikçe küçülüyor. Bütün bir kültürü Batılı bakış açısıyla 'köpek eti yiyenler' olarak etiketlemek o kültür hakkında negatif çağrışımların artmasına neden oluyor ve işin özünde düşmanca bir suçlamanın temelini oluşturuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >