İran’ın tüm hava saldırıları başarısız mı oldu?

ABD-İran arasında tansiyon yükseliyor
ABD-İran arasında tansiyon yükseliyor

İran'ın Irak'taki Amerikan üslerine saldırmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, canlı yayında yaptığı açıklamada erken uyarı sistemi sayesinde hiçbir Amerikan askeri zayiatının yaşanmadığını belirtti. Peki İran’ın tüm hava saldırıları başarısız mı oldu? Yoksa İran dünyaya gövde gösterisi mi yaptı? Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç merak edilen soruları GZT için değerlendirdi...

İranlı üst düzey general Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD hava saldırısıyla öldürülmesinin ardından İran, Irak’taki Amerikan hedeflerine 10’dan fazla füze ile saldırı gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Trump bu saldırının ardından ilk kez kameraların karşısına geçti ve saldırılarda hiçbir ABD askerinin zarar görmediğini belirtti. Trump’ın açıklamasına bakılacak olursa İran saldırılarda başarısız olmuş görünüyor. Peki gerçekten İran başarısız mı oldu? Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç, “Mesele aslında psikolojik harp. İran, kamuoyuna ‘ABD üsünü vurdum; engel olamadı’ mesajı verdi. Bu açıdan bakılınca başarısız demek doğru olmaz” dedi.

Saldırı başarısız mı oldu?

Hakan Kılıç
Hakan Kılıç

İran'ın saldırılarının tamamen başarısız olmadığını belirten Kılıç, "Evet intikam alınamadı. Çünkü ABD balistik füze erken uyarı sistemi çok mükemmel zamanlama ile bir iki dakikada alarm verdi ve askerler sığınaklara koştular. Ama füzeler hangarları tahrip etti. Hangarlarda uçak veya daha değerli bir savunma sistemi var mıydı, zarar gördü mü? Burada bu soruyu da sormak gerekiyor" ifadelerini kullandı.


"İran vurdu ve ABD engel olamadı"

Meselenin aslında psikolojik bir harp olduğunu belirten Kılıç sözlerine şöyle devam etti:

İran kamuoyuna ABD üssünü vurdum ve ABD buna engel olamadı dedi. Doğru mu, doğru. Vurdu ve ABD füzeleri engelleyemedi. Çünkü o üste patriot da yoktu başka bir antibalistik sistem de.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >