İstanbul'da uğultu sesi neden oldu?

Arşiv
Arşiv

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremin hemen öncesinde uğultu duyulmuştu. Bu uğultu sesi dün gece sahurdan sonra tekrar duyuldu.Bunun ardından 'İstanbul'da deprem mi olacak?' diye konuşulmaya başlandı. 'İstanbul'da uğultu sesi neden oldu?' 'Uğultu sesi neden olur?' gibi sorular hızla araştırıldı. İşin aslı ise bambaşka çıktı. İstanbul'dan geçen kargo uçağının bu sese sebep olduğu ortaya çıktı.

Sahur sonrasında sosyal medyanın gündemine oturan konu İstanbul'un farklı yerlerinde duyulan uğultu sesi oldu. Geçtiğimiz günlerde bu uğultu sesinin hemen ardından deprem olması sebebiyle bu kez de deprem korkusu oluştu. En çok merak edilip araştırılanlar ise

'İstanbul'da uğultu sesi neden oldu?' 'Uğultu sesi neden olur? 'İstanbul'da deprem mi olacak?' 'Uğultu deprem habercisi mi?' soruları oldu.

Dün geceki uğultunun sebebi AntonovAn-12 kargo uçağına ait olduğu belirlendi.

  • Uğultu sesi neden olur?
  • 30.000 FT ve üzerinde seyreden uçakların güçlü motor seslerinin hava boşluğuna karışması ile oluşuyor.

Paniğe sebep olan sesin kaynağı kargo uçağı çıktı

Deprem dedikoduları çıkaran sesin arkasındaki neden ise çok başka. Geçtiğimiz günlerde de olduğu gibi İstanbul üzerinden alçaktan geçen bir kargo uçağı bu sese neden oldu. "Uğultu" olarak adlandırılan ses aslında Rus yapımı Antonov An-12 kargo uçağının pervane sesiydi.

Uğultu deprem habercisi mi?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy konuyla ilgili, "Bir ses duyduğumuz muhakkak yani bu bir ses ama bu sesin depreme işaret ettiğini kim söylüyor, nasıl bir şey, bu kayıtlar nereden kaynaklanıyor, kimler kaydetmiş bu konularda bilgiler yok. Sosyal medya maalesef bu tür haberlerin yayılmasında çok olumsuz etkileri de var burada olduğu gibi. Şöyle bir şey eğer depremler bu kadar yaygın ses veriyorsa dünyada her gün binlerce deprem oluyor her gün bakın aylarca demiyorum yılda zaten 1 buçuk milyar deprem oluyor. Yani dünya o zaman gıcırtıdan gürültüden geçilmez. Bu şekildeki bir şeyi depreme yorumlamak çok doğru değil." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >