İzmir'de deprem: Artçı depremler 15 gün kadar sürebilir

Depremin ardından enkaz çalışmaları başlatıldı.
Depremin ardından enkaz çalışmaları başlatıldı.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen depremin hemen ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan sorularımızı yanıtladı. Daha önce bu bölgeyle ilgili uyarılarda bulunduğunu belirten Ercan, 15 gün boyunca artçı depremlerin olabileceğini söyledi.

GZT'nin ulaştığı bir diğer isim Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise özellikle vatandaşların iletişim kurarken telefonları meşgul etmemelerini ve çalışmaları engelleyecek davranışlardan kaçınılmasını tavsiye etti.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bornova ve Bayraklı’da 6 binanın yıkıldığı ihbarı geldiğini bildirdi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan

GZT'nin ulaştığı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, daha öncesinde Seferihisar bölgesinde 6,7, 6,8'lik bir deprem beklediğinin altını çizerek, "Deprem tam olarak söylediğim yerde meydana geldi. Kandilli depremin büyüklüğünü 6,8 olarak belirtti. Deprem sığ bir depremdir aynı zamanda döküntü türü bir depremdir. Seferihisar kırığıyla Nazilli üzerinden gelen doğu-batı yönlü Büyük Menderes kırığının tam kesişim noktasında meydana geldi" dedi.

İzmir'de yıkım eşiği aşıldı

Meydana gelen depremin 'çok önemli' olduğunu belirten Ercan şöyle konuştu:

"İzmir ve Aydın'da yıkım eşiği 6,4'tür. Bu deprem 6,8 ile bu eşiği aştı ve çöküntüler meydana geldi. Özellikle kırsal kesimde Urla, Çeşme gibi noktalarda yıkımlar meydana gelmiş olabilir. Bu depremin döküntü bileşeni vardır en büyük depremin Sisam ve Sakız adasında olması gerekiyor fakat turizmi etkilememesi açısından Yunanistan bu konuda açıklama yapmıyor"

Yıkılan bina böyle görüntülendi.
Yıkılan bina böyle görüntülendi.

Bölgenin yıllardır gerilmekte olduğuna dikkati çeken Ahmet Ercan, depremle birlikte enerjinin atıldığına değindi. Bir hafta, 15 gün içerisinde artçı depremlerin olabileceğine işaret eden Ercan sözlerini şöyle tamamladı: "Bu depremin arkasından daha büyük bir çıkıntı dalgası olmasını beklemiyorum. Halkın dışarıda oturmasını öneririm. Fakat ne yazık ki salgından kaynaklı evde durulması öneriliyor. Tam bir ikilemde kalmış durumdayız".

Kadıoğlu vatandaşları uyardı

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

GZT'nin ulaştığı bir diğer isim ise Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu oldu. İzmir'deki depreme ilişkin vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Kadıoğlu şöyle konuştu:

"Telefonları gereksiz meşgul etmeyelim, herkes olduğu yerde kalsın, çalışmaları engelleyecek davranışlardan uzak duralım. Özellikle trafiğe çıkmayın şehir merkezlerindeki enkazlara ulaşımı zorlaştırmayalım".

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >