Japon elektronik üreticisi Sharp, Coronavirüs sebebiyle maske üretmeye başlıyor

Sharp
Sharp

100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan elektronik üreticisi Sharp, hızla yayılan Coronavirüs sebebiyle maske üretimlerine başlıyor.

Bu ayın sonunda günde 150 bin maske üretmeyi hedefleyen şirket, ilerleyen süreç için de günlük üretim limitini 500 bine çıkarmak istiyor.

Maske stoklarının tükenmesi ve aşırı yüksek fiyatlar Sharp'ın bu kararı altındaki iki önemli unsur.

Çin'in Wuhan kentinden başlayarak dünyanın dört bir yanına dağılan Coronavirüs, ortaya yepyeni sonuçlar çıkarıyor. Devam eden karantina, insanların sokağa çıkmasını engellediği gibi günlük yaşamdan ekonomiye kadar hayatın her alanını olumsuz etkiliyor.

Üretimin durması; sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ve otomobillerin çalışmıyor olması Çin'deki hava kirliliğini önemli oranda azaltmış durumda.
Üretimin durması; sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ve otomobillerin çalışmıyor olması Çin'deki hava kirliliğini önemli oranda azaltmış durumda.

Ama bununla birlikte NASA'nın yayınladığı son grafik, Çin'deki havanın temizlendiğini gösteriyor. İnsanlar evlerinden çıkamadıkları için araba kullanamıyor ve havaya azot dioksit dağılmıyor. Bu da doğal olarak zaman içinde havanın kendini temizlemesini sağlıyor. Yani bu grafikle birlikte sadece birkaç ay içinde Çin'in atmosferinin temizlendiği ortaya çıkıyor.

Birçok farklı şirketin çekilmesinin ardından Barselona'da düzenlenecek olanMobile World Congress iptal edildi. Ardından irili-ufaklı birçok organizasyon için de benzer karar alındı. Zira son olarak Facebook'un F8 geliştiriciler konferansının da internet üzerinden yapılması kararlaştırıldı. Tüm bunlara ek olarak İsviçre'de gerçekleşecek olan Cenevre Otomobil Fuarı da benzer sebeple iptal edildi.

Tüm bu etkiler devam ederken hem devlet hem de şirketler bu yeni tip virüsün üstesinden gelebilmek için çalışmalar sürüyor. Aşıgeliştirmesüreci devam ederken maske üretiminin artırılması konusu da gündemin başrolünde yer alıyor. Hatta maskeyle pek alakası olmayan şirketler bile bu üretimlere odaklanıyor. Sharp da bunlardan biri.

Maske stokları tükendi.

100 yılı aşkın köklü bir tarihe sahip olan Japon markası Sharp, bu ayın sonunda günde 150 bin maske üretmeyi planlıyor. Ayrıca maske üretiminin zaman içinde ivme kazanarak günde 500 bine çıkması öngörülüyor. Sharp tesisinin temel yüksek temizlik standartları nedeniyle maske üretimi için uygun olduğu belirtiliyor. Foxconn'un sahibi olduğu Sharp'ın henüz maskelerin fiyatlandırmasına dair yaptığı bir açıklama ise yok.

Maske stoklarının tükenmesi birçok farklı şirketin bu ürünlerin üretilmesine itiyor.
Maske stoklarının tükenmesi birçok farklı şirketin bu ürünlerin üretilmesine itiyor.

Milyonlarca kişinin maske satın almasının ardından doğal olarak stoklar tükendi. Ayrıca tuvalet kağıdı ve zaruri ev eşyaları için de benzer durum geçerli. Çoğu market ya da eczane müşterilerine tek seferde yalnızca 1 ürün alabileceği yönünde baskı yapıyor. Maskelerin azalması fiyatların da tavan yapmasına sebep oluyor. İnternet için de benzer durum geçerli.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı yönergeler, sağlıklı insanların coronavirüs etkisinden korunmak için maske takmaları gerektiğini belirtiyor. Ayrıca semptomları olan kişiler için hastalığın kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini; sık sık el yıkanması şartını da hatırlatıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >