Koronavirüs Çin'deki günlük hayatı nasıl etkiliyor?

Vuhan şehrinde özel kıyafetleriyle sağlık çalışanları böyle görüntülendi.
Vuhan şehrinde özel kıyafetleriyle sağlık çalışanları böyle görüntülendi.

Tüm dünyanın büyük tedirginlikle takip ettiği koronavirüs, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktı. Yetkililer 11 milyon nüfuslu kentin karantina altına alındığını duyurdu.

Evlerinden dışarı çıkamayan şehir sakinleri virüsten korunabilmek için çeşitli önlemleri de kendi imkanları dahilinde alabiliyor. Korunma malzemesi denilince ilk akla gelen maske şu an için karaborsaya düşmüş durumda.

Maske satın almak için Vuhan'a bin kilometre uzaklıktaki Xiamen kentinde metrelerce kuyruk oluştu. Bunun üzerine yetkililer virüsün yayılmasının önüne geçmek adına internet üzerinden çekiliş yapmaya başladı.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve henüz bir ismi olmamasına rağmen tüm dünyanın yakından takip ettiği yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını ekonomiden günlük yaşama, düğün törenlerinden ulaşımdaki aksamalara kadar birçok konuda etkisini hissettirdi.

Ölü sayısının 564'e yükseldiği virüsten 28 bin 18 kişinin etkilendiği biliniyor. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü 'acil durum' ilan etti. Virüs nedeniyle müşahede altına alınan 1153 hasta ise taburcu edildi.

Koronavirüs nedeniyle küresel piyasalar da aşağı yönlü bir baskılama ile karşılaştı. Virüsün Çin'in ekonomik büyümesine negatif bir etki edeceği de uzmanların ortak görüşü olarak öne çıkıyor.

Gündelik yaşam nasıl etkileniyor?

Özellikle salgının meydana geldiği Vuhan kentinde hayat durma noktası geldi. 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide virüsün görülmesi üzerine pazar kapatıldı. Çok kısa bir süre zarfında diğer kentlere de sıçrayan salgın nedeniyle irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durduruldu. Bu 17 kentin nüfusunun 50 milyon olduğu biliyor.

Küresel çapta faaliyet gösteren birçok havayolu şirketi de Çin'e olan seferlerini askıya aldı.


Her aileden bir kişi dışarı çıkabiliyor

Her aileden en fazla bir kişinin zorunlu ihtiyaçları alabilmesi için dışarı çıkmasına müsaade ediliyor ve dışarı çıkan kişinin kimlik bilgileri kayıt altında tutuluyor. Yüz yüze temastan kaçınmak için kilitli dolaplar kullanılıyor. Dağıtım hizmeti için böyle bir yol seçen yönetim, teslimat noktalarından virüsün yayılmasını bu şekilde önlemek istiyor.

Elinde ateş ölçer ile görünen bir Çinli.
Elinde ateş ölçer ile görünen bir Çinli.

Bölgede yaşayan insanların yüzeysel temastan kaçınmak için kürdan, peçete veya eldiven gibi önlemler aldığı sosyal medyaya yansıyan görüntüler arasında yer alıyor.

  • Büyük toplantıların önüne geçme için Pekin Belediyesi nikah kaydı yapılmayacağını duyurdu. Bununla birlikte bölgedeki vatandaşların şu an için düğünlerini iptal ettiği biliniyor.

Salgından eğitim de nasibini aldı. Binlerce öğrenci derslerini internet üzerinden almak zorunda. Global Times gazetesine göre 1 Şubat'ta 12 milyondan fazla öğrenci derslerini internet üzerinden işlemeye başladı.

İnternet üzerinden ders dinleyen bir öğrenci.
İnternet üzerinden ders dinleyen bir öğrenci.

Sosyal medyada yer alan bir videoda, Vuhan kentinde yaşayan insanların pencerelerden şarkı ve ulusal marşlarını söyleyerek birbirlerine destek oldukları görülmüştü.

Maske en büyük çözüm

Henüz ismi dahi konulamayan 'gizemli' virüse karşı aşı geliştirmek amacıyla araştırmalar devam ederken, Vuhan'da maskesi olan vatandaşlar şanslı sayılabiliyor. Nüfusu nedeniyle maskenin en sık kullanıldığı ülkelerden biri olan Çin'de virüsle birlikte maske sıkıntısı da yaşanmaya başladı. Çin'de bazı kentlerde metrelerce uzayan maske kuyrukları oluşması üzerine yetkililer internet üzerinden maske çekilişi yapılacağını duyurdu. İnsandan insana bulaşabilen virüsten korunmak için halk maskeyi tercih ederken Dünya Sağlı Örgütü el yıkamanın daha önemli olduğunu vurguluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >