Koronavirüs salgını, ABD'deki başkanlık yarışını nasıl etkiledi?

Arşiv
Arşiv

ABD başkanlık seçimleri koronavirüs salgını ile başka bir boyuta taşındı. Adaylar salgın üzerinden acil eylem planlarını sundu. Trump'ın planı itibar görmezken Joe Biden salgını avantajına çevirmeyi başarmış olabilir.

ABD başkanlık seçimleri bir süre, Demokrat adayların liberal fikirlerini tartıştıkları ve Başkan Donald Trump'a yüklendikleri geleneksel havasında seyretti. Ayrıca Başkan Trump da Demokratlara farklı konular üzerinden tepki gösterdi ve onları "sosyalist" olmakla suçladı.

Ancak bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını adayları seçim söylemlerini değiştirmeye ve inovasyona gitmeye zorladı.

Koronavirüs salgını başa baş mücadele eden Demokrat adaylar Bernie Sanders ile Joe Biden ve Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump'ın ulusal bir kriz anında nasıl bir aksiyon planı ortaya koyacaklarını göstermesi açısından ülkedeki seçimler için turnusol görevi gördü.

Trump'ın eylem planında neler var?

Donald Trump
Donald Trump

Trump Oval Ofis'ten yaptığı açıklamada, "Virüsün ülkemize karşı hiçbir şansı yok." diyerek planının ayrıntılarını paylaştı:

1. Hastalık ödeneğinden mahrum olup kendini izole etmesi gereken işçilerin maaşlarından vergi kesintisi olmayacak. Ancak bu öneri ABD Kongresi tarafından pek hoş karşılanmadı.

2. 30 gün boyunca Avrupa'dan kimse ABD sınırlarına giremeyecek. Bu uygulama ABD vatandaşlarını ve ülkede yaşayanları kapsamıyor. Ülkeye girmek isteyen vatandaşlardan 14 gün boyunca kendilerini izole etmesi istenecek.

3. Hastalığın tanısı ücretten muafken, durum tedaviyi kapsamıyor.

Demokrat aday Joe Biden'dan detaylı korona planı

Joe Biden, Trump'ın Oval Ofis'teki açıklamasından kısa bir süre sonra kendi eylem planını duyurdu ve Biden'ın konuşmasının tonu, jest ve mimikleri ABD basını tarafından "eski başkanlara" benzetildi.

Joe Biden

"Halkın salgına dair korkuları, şu anki başkana duyulan güvensizlikle pekişiyor." diyen Biden planı, "tıbbi ve ekonomik" olmak üzere iki kısımdan oluşuyor:

1. Koronavirüs testi ücretsiz olacak.

2. Halkın tedaviye erişimi arttırılacak.

3. Aşı ve tedavi çalışmalarına ağırlık verilecek.

4. Sağlık hizmetleri kapasitesi arttırılacak.

5. Ücretsiz hastalık izni öncelik hale getirilecek.

6. Salgından ağır hasar gören ailelere, eyalet yönetimlerine ve yerel yönetimlere merkezi hükümet yardım edecek.

Biden açıklamalarını, "Bilime ve bilim insanlarına itimat ederek ülkeyi yöneteceğiz." diyerek noktalandırdı.

Bernie Sanders da Trump'a yüklendi

Trump'ın planını yetersiz bulan Bernie Sanders, "II. Dünya Savaşı'nda alınan zaiyatın da üstüne çıkabilecek büyük bir krizle karşı karşıyayız." dedi.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Çalışanların durumuna dikkati çeken ve acil işsizlik yardımına ağırlık verileceğini söyleyen Sanders'ın planı da şu şekilde:

1. Evsizlere barınak sağlanacak, işsizlere ödenek ve istihdam sağlanacak.

2. Medicare sistemi uygulanacak. Bu sistem, Sanders'ın seçim yarışında vaat ettiği tıbbi bakım sigortası. Bu sistem sayesinde test ve tedaviye herkesin erişiminin sağlanması hedefleniyor.

Bernie Sanders, koronavirüs için verilecek mücadelenin zaten kendi sunduğu sağlık hizmetleri sistemi ile üstesinden gelinebileceğine inanıyor.

ABD basını adayları nasıl değerlendirdi?

ABD basını, Trump'ın yaptığı konuşmayı "yetersiz ve kafa karıştırıcı" bulurken Joe Biden'ın sunumunu "gayet başarılı" olarak niteledi. Bernie Sanders'ın direkt koronavirüs salgını ile ilgili hedefler koymaması ise Demokrat adayın halihazırda sunduğu sağlık reformunun kapsayıcılığına bağlandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >