Koronavirüs salgınını canlı haritalarda takip edebileceğiniz 5 servis

Koronavirüs
Koronavirüs

Dünya genelinde Koronavirüs salgınındaki vaka sayısı artmaya devam ediyor.

Özel olarak geliştirilen servisler, 'canlı haritalarla' vaka sayılarını; ölüm oranlarını ve iyileşenleri kapsamlı bir şekilde gösteriyor.

Dünyanın gündemi Koronavirüs. Dolayısıyla insanların bu süreçte 'doğru bilgiye' ihtiyacı var. Zira WhatsApp'ta dolaşan ses kayıtları; sosyal mecralardaki manipülatif fotoğraf ya da videolar çok hızlı şekilde yayılıp yüz binlerce kişiyi hızlıca etkileyebiliyor.

Koronavirüs hakkında doğru bilgilere erişirken bir yandan da dünya genelini kapsayan çevrimiçiharitaları inceleyebilirsiniz. Tamamen buna özel olarak geliştirilen servisler var.

İçerikte neler var?

    - Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News
    - CoronaTracker
    - COVID-19 izleyici haritası
    - Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)
    - Worldometers COVID-19

Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News

Servislerin bir çoğu web sayfası temelli. Yani özel grafiklerle sonucu doğrudan kendi web sayfaları üzerinden gösteriyorlar. Fakat Coronavirus Pandemic: PReal Time Counter'da durum biraz daha farklı. Çünkü bu servis hizmeti doğrudan YouTube'tan canlı olarak veriyor. Ülkelerdeki vaka sayıları, ölüm oranları ve diğer detaylar listeli bir şekilde sunuluyor. Anlık takipçi sayısı da epey fazla.

CoronaTracker'ın arayüzü epey sade.
CoronaTracker'ın arayüzü epey sade.

CoronaTracker

Eğer Coronavirus Pandemic YouTube canlı haritası size karmaşık geldiyse CoronaTracker'a yönelebilirsiniz. Zira bu servis çok daha sade bir arayüzle hem genel toplamda Koronavirüs testi pozitif çıkanları, kurtulanları ve ölenleri hem de ülke ülke sayıları veriyor.

COVID-19 izleyici haritası

COVID-19 İzleyici Haritası tamamen Türkçe.
COVID-19 İzleyici Haritası tamamen Türkçe.

Bir diğer alternatif de Microsoft'un geliştirdiği COVID-19 izleyici haritası. Bu sistem Bing ekibi tarafından tasarlanmış ve özellikle Dünya Sağlık Örgütü'nden veriler elde ediyor. Avantajlardan biri tamamen Türkçe olması.

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)

En fazla kullanılan haritalardan biri Johns Hopking Üniversitesi'ne ait.
En fazla kullanılan haritalardan biri Johns Hopking Üniversitesi'ne ait.

Johns Hopkings Üniversitesi tarafından aylar önce geliştirilen ve yayınlanan bu servis, dünya genelinde COVID-19 vakalarının en çok takip edilen sitelerinden biri. Sol üstte toplam sayı ve ülkelerin durumu yer alırken sağda ise hayatını kaybeden ve kurtulan hastalar rakamsal olarak görülebiliyor. Ayrıca sağ alt kısımda bir de grafik yer alıyor.

Worldometers COVID-19

Worldometer de yine vaka sayısı, hayatını kaybedenlerin sayısı ve kurtulanların sayısını epey temiz bir arayüzle sunuyor.
Worldometer de yine vaka sayısı, hayatını kaybedenlerin sayısı ve kurtulanların sayısını epey temiz bir arayüzle sunuyor.

Son öneri ise Worldometers COVID-19. Bu servis de yine epey temiz bir arayüz sunuyor. Dolayısıyla çok fazla detay yerine sadece belirli istatistikleri görmek isteyenler bundan yararlanabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >