Koronavirüsten kaynaklı ilk evcil hayvan ölümü gerçekleşmiş 'olabilir'

Arşiv
Arşiv

Hong Kong'da vücudunda 'çok az miktarda' koronavirüse rastlanan 17 yaşındaki bir köpek karantinadan çıktıktan iki gün sonra evinde hayatını kaybetti. Köpeğin stres yüzünden ölmüş olabileceği belirtilirken şimdilik köpeğin kesin ölüm sebebi bilinmiyor.

"Kedi ve köpekten koronavirüs geçmez" açıklamaları evcil hayvan besleyenleri rahatlatmıştı. Koronavirüs salgını tüm dünyada can almaya devam ederken, ilk köpek ölümü haberi geldi.

Mirror'ın haberine göre, 17 yaşındaki Pomeranian cinsi köpek 60 yaşındaki sahibi ile birlikte karantinaya alındı. Köpeğin vücudunda "enfekte etmesi öngörülmeyen miktarda" koronavirüse rastlandı. Karantina süresince köpeğin sahibi iyileşti, virüsün köpeğin vücudunu da tamamen terk ettiği bildirildi ve ikili karantinadan çıkarak evlerine döndü.

Ancak 17 yaşındaki köpek evine döndükten iki gün sonra hayatını kaybetti.

  • Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi, 29 Şubat günü Kovid-19 teşhisli bir hastanın köpeğinde düşük miktarda koronavirüs tespit edilmesi sonrasında kentteki vakaların başta kedi ve köpek olmak üzere evcil memeli hayvanların 14 gün boyunca karantina altına alınacağını açıklamıştı.

Koronavirüsten öldü demek için henüz erken

Veterinerler, köpeğin ölüm sebebinin karantina süresince ailesinden ve evinden uzak olduğu için yaşadığı stres ve anksiyete olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca 17 yaş, bir köpek için oldukça ilerlemiş bir yaş olarak görülüyor.

Uzmanlar konuya ilişkin her ihtimali değerlendirirken şimdilik evcil hayvan sahiplerinin korkmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil.

  • Öte yandan Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi yetkililerinden Dr. Chuang Shuk-kwan, gün içinde düşük miktarda Kovid-19 tespit edilen köpeğin, virüsü sahibinden veya çevreden kapıp kapmadığına dair kesin kanıt bulunmadığını ve olayın nedenini anlamak için daha fazla test yapılacağını bildirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >