Koronavirüsün ulaşmadığı tek kıta: Antartika

Antarktika
Antarktika

Çin’de başlayan ve tüm dünyada görülen koronavirüs şimdiye kadar bir tek Antarktika’da görülmedi. Virüs dünyanın dört bir yanında 18 binden fazla kişinin ölümüne yol açarken Antarktika’da virüs görmeyen kıta halkı dünyada olup bitenleri uzaktan takip ediyor.

Antarktika yaklaşık 4 bin kişiyle dünyayı sarsan koronavirüsü uzaktan izleyip anlamaya çalışıyor. Uzmanlara göre soğuk havada yaşama oranı daha fazla olan koronavirüsün görülmediği tek kıtanın Antarktika olması da dikkat çeken konular arasında.

“Dünya’nın en güvenli yeri Antarktika”

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan haberde, Antarktika'daki 35. İtalyan seferinin lideri Alberto Della Rovere, meslektaşlarına WhatsApp aracılığıyla duyurduğu bir mesajda “Orada kalsan iyi edersin, orada daha güvende olursun.” dedi. Şu anda dünyanın en güvenli yerinin Antarktika olduğun söyleyen Della Rovere, dışarıdan temas olmadığını ve riskin onlardan uzak olduğuna değindi.

 Alberto Della Rovere, 35. İtalyan Antarktika seferi lideri
Alberto Della Rovere, 35. İtalyan Antarktika seferi lideri

ABD’nin araştırma ekibinden Amundsen-Scott, tuvalet kağıdı olan bir fotoğraf yayınladı ve “Bizim için endişelenmeyin” notunu yazdı.

Nüfusun Ekim ve Şubat ayında en fazla olduğu kıtada bilimsel araştırma yapmak için Ross Ice Shelf'in kenarında bir ABD araştırma üssü olan McMurdo İstasyonunda bir ya da iki sezon boyunca bin kişi kalıyor ve 28 ülkeden Antarktika ile ilgili araştırma istasyonları bulunuyor.

İzolasyon için bir nimet

İzolasyonun çok önemli olduğu şu dönemde, Antartika izolasyon açısından bir nimet olarak görülüyor. Almanya'da Antarktika programının tıbbi koordinatörü Tim Heitland, 2017 yılında doktor ve üs komutanı olarak görev yaptığı istasyonun “Neumayer İstasyonu'ndan daha iyi karantina ve izolasyon yok” dedi.

Neumayer İstasyonu
Neumayer İstasyonu

Koronavirüs dünyada büyük sıkıntılar oluştururken Antartika’daki sağlık sorunları da çoğunlukla sıradan görülüyor. Risk şimdilik Antartika’dan uzak gibi görünse de, kıtanın ilk koronavirüs vakasını almasını engellemek, orada üsleri olan ülkeler için bir öncelik olarak görülüyor.

Risk altına girebilirler

Şu anda Antarktika'da bulunan insanlar için virüs tehlikesi görünmesede virüsün oraya bulaşması da ihtimaller arasında. Eğer virüs bulaşırsa zor şartlar ve yetersiz ekipmanlar nedeniyle büyük bir risk altına girebilirler.

Avustralya Antarktika Bölümü baş tıbbi memuru Jeff Ayton, “Antarktika dahil hiçbir kıta bağışıklık kazanmaz.” dedi.

Yardımdan çok uzak

Kıta her ne kadar şu anda virüsten uzak olsa da Antarktika'daki sağlık görevlilerinin endişelenmek için birçok nedeni var. Yeterli sağlık uzmanlarının olamadığını söyleyen araştırmacılar, yaz sezonunun bittiğini ve hala uçakların iniş- kalkış yaptığını söyledi.

Ulusal Bilim Vakfı basın subayı Mike England, yeni gelenlerin covid-19 semptomları açısından taranırken, test edilmediklerini söyledi.

 Antarktika Casey istasyonunun havadan görünümü
Antarktika Casey istasyonunun havadan görünümü

Doktorların yeterli olamayacağını söyleyen araştırmacılar, ek hemşire veya eğitimli diğer sağlık uzmanları olmamasından dolayı da endişeliler.

Şu ana kadar bir vaka bile görülmeyen Antarktika’da, olası bir virüs vakası yaşanması halinde yeterli donanıma sahip olunmadığından dolayı sıkıntılar yaşanabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >