Liderleri bekletmesiyle tanınan Putin, Erdoğan'ı ayakta bekledi

Putin
Putin

Tahran'daki üçlü zirvenin yanı sıra liderler ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Fakat bu görüşmeler arasında en akılda kalıcı olanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında olandı. Ukrayna-Rusya savaşında arabuluculuk konumunu sağlamlaştırmak isteyen ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara katılmayan ve aynı zamanda Ukrayna'ya desteğini açıklayan Erdoğan, Putin ile görüşmesine geç katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya lideri Putin'i Tahran'daki zirve öncesinde bir dakika boyunca bekletmesi dünyanın kilitlendiği üçlü zirveye adeta damga vurdu. Dünya liderlerini görüşmeler öncesi bekletme huyuyla tanınan Putin bu sefer kendisi beklemek zorunda kaldı.

Moskova'da Erdoğan'ı bekletmişti

Toplantı saatinde kameraların karşısına geçen Putin, Erdoğan'ı beklemek zorunda kaldı ve garip bir durumda kaldı. Bu durum akıllara 2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetinin Moskova'da yaşadığı krizi getirdi. O dönemde temaslarda bulunmak için Putin'le görüşmeye giden Erdoğan ve heyeti dakikalarca bekletmiş ve devlet televizyonu Erdoğan'ın sıkılmış halini çekerek ekranın altına da sayaç yerleştirmişti.

Putin'in tüm liderleri bekletme huyu var

Bu tür "akıl oyunlarına" meraklı olan Putin geçmişte de Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis ve Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'e karşı da bazı değişik hamleler yapmıştı. Putin, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ı da 2018'de Helsinki'de gerçekleşen görüşmede bekletmişti. Putin, toplantıya 45 dakika geç gelmişti.

"Putin garip bir durum yaşadı"

Fakat daha önce benzer bir durumda kalmayan Putin'in dün paylaşılan görüntüleri hem sosyal medyada hem de uluslararası kamuoyunda gündem oldu. İngiliz The Guardian, "Tahran'daki görüşmelerden önce Erdoğan, Putin'i bekleterek garip bir durum yaşattı" başlığını kullanırken, "Rusya Devlet Başkanı, fotoğraf makinelerinin deklanşör sesleri eşliğinde ayakta tek başına kaldı. Bu onun normalde diğer dünya liderlerine yaptığı bir uygulamaydı" ifadelerine yer verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >