Malatya depremiyle ilgili uzmanlardan ilk yorum: Daha büyük deprem olur mu?

Arşiv
Arşiv

Malatya Pütürge'de AFAD verilerine göre 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremle ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar 'Daha büyük bir deprem beklenir mi?' sorusuna "Batıya doğru bir gerilim var. Bu nedenle yeni bir deprem olabileceği durumu bizi de kaygılandırıyor" dedi.

Malatya Pütürge'de 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası büyük bir depremin olup olmayacağı sorusu herkesi endişeye sürükledi. Konuyla ilgili uzmanlardan ilk değerlendirmeler geldi. İşte detaylar...

"Yeni bir deprem olma ihtimali bizi de endişelendiriyor"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Pütürge'ye kadar olan kısım büyük depremde kırılmıştı. Batıya doğru bir gerilim olduğunu söylemiştik. Bu noktadaki depremler yeni depremlerdir. Artçı depremler gibi göremeyiz. 5'i geçen her depremden sonra yapı stoğundan dolayı yıkımlar da meydana gelebiliyor. Vatandaşlarımızın çatlak olan evlerde olmaması gerekiyor. Yetkililerin yapacağı açıklamaları dinlesinler. Batıya doğru olması acaba yeni bir deprem mi diye bizleri de kaygılandırıyor.

"Öncü deprem olarak nitelendirilebilecek orta büyüklükte bir deprem Türkiye'de yok"

Prof. Dr. Şerif Barış:

Doğu Anadolu fayının üzerinde olan bir depreme benziyor. Maalesfki bu tür depremler Türkiye'nin bir gerçeği. 4.2, 4.4 büyüklüğünde artçılar olabilir. Bu depremin kırsal kesimlerdeki yapılarda hasar yapması mümkün.

Bu depremden sonra daha büyük bir deprem beklenir mi? Bunu söylemek pek mümkün değil. Çünkü öncü deprem olarak nitelendirilebilecek orta büyüklükte bir deprem Türkiye'de pek yok.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >