Maske tespiti yapan ve uzaktan ateş ölçen yerli ürün: Coremate CoreSafe

Yüz tanıma
Yüz tanıma

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen CoreSafe isimli cihaz, yüz tanıma teknolojisiyle maske tespiti yapıp ateş ölçebiliyor.

İlk versiyonun Haziran'da satışa çıkması ve akabindeki süreçte de yeni versiyonla birlikte göz kızarıklık tespit sisteminin hayata geçmesi bekleniyor.

Dünya genelinde birçok farklı bölgede koronavirüs vaka sayılarının azalmasıyla beraber yavaş yavaş normalleşme sürecine geçiş yapılıyor. Durum böyle olunca haliyle normal hayatadönüşte dikkat edilmesi gereken şeyler de artıyor.

Uzmanlar, normalleşme sürecinde önem gösterilmesi gereken şeylerin altını çizmeye devam ediyor. Bunlar arasında maske takılması; hijyen kurallarına dikkat edilmesi, kalabalık ortamlardan uzak durulması gibi kurallar ilk sırada yer alıyor. Tabii artık yeninormalsüreçte insanlarla aradaki sosyal mesafenin korunmasının da rolü çok büyük.

Geçtiğimiz dönemlerde tamamen Türkmühendisler tarafından geliştirilen yerlisolunumcihazı tanıtılmış ve yurt dışına ilk satışı gerçekleştirilmişti. Hatta Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, üretim sürecinin aksiyon filmi gibi olduğundan bahsetmişti.

Şimdi de devreye normalleşme süreci için büyük önem arz eden yeni bir cihaz giriyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında yüz tanıma, maske tespiti ya da temassız ateş ölçümü yapabilen yeni cihazın Haziran'da satışa sunulması bekleniyor.

CoreSafe olarak isimlendirilen cihaz, aslında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB'in desteklediği Coremate Bilişim ve Savunma Sanayi Ticaret AŞ'nin geliştirdiği yapay zekâ teknolojilerinden yararlanıyor.

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen CoreSafe, gerçek zamanlı yüz tanıma teknolojisiyle maske tespiti yapabiliyor ve aynı zamanda ateş ölçümü gerçekleştirebiliyor.
Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen CoreSafe, gerçek zamanlı yüz tanıma teknolojisiyle maske tespiti yapabiliyor ve aynı zamanda ateş ölçümü gerçekleştirebiliyor.

Cihaz ne sağlıyor?

Cihazda ayrıca anormal sıcaklık ölçümü de uyarı şeklinde veriliyor.
Cihazda ayrıca anormal sıcaklık ölçümü de uyarı şeklinde veriliyor.

Az önce de bahsettiğimiz üzere normalleşme sürecinde kontrollü olmanın önemi çok büyük. Dolayısıyla CoreSafe ise bu noktada devreye giriyor. Böylece akan görüntü üzerinden yüz tanımayla maske tespiti yapılabiliyor. Ayrıca hiçbir temas olmadan yüksek hassasiyetle ateş ölçümü de gerçekleştirilebiliyor. CoreSafe'in en önemli noktalarından biri ise tüm bu görevleri aynı anda gerçekleştiriyor olması. Aslında böylece COVID-19 belirtilerine ek olarak kalabalık ortamlarda da kurallara uyan ya da uymayan kişiler görülebilecek.

Coremate AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Küçük, konuyla alakalı olarak Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda detayları paylaştı.

Aslında bu sayede normal hayata dönüşte büyük katkı sağlayacağı da net bir şekilde anlaşılıyor.

  • Kişiler hayatın rutin akışı içinde hareket ederken, cihazla uzun süre etkileşimde kalmadan ve uzak mesafeden hızlı bir şekilde işlem yapılabiliyor.

Cihazla birlikte sosyalalanlardaizolasyon kurallarının etkin şekilde takip edilmesi gerektiği amaçlanırken, bunların tamamen yerliteknolojiye dayanıyor olması da gurur verici. Açıklamanın diğer kısmı ise şu şekilde:

  • Kişilerin alışılmış yüz tanıma sistemlerindeki gibi cihaz karşısında durup beklemesine gerek olmadan cihazda yapay zeka, yapay sinir ağları, yüz tanıma teknolojisi, yüksek hassasiyetli temassız sensörler, yüksek çözünürlüklü kamera gibi teknolojiler bir arada sunuluyor. Yaygın biçimde kullanılan el termometreleri temassız olmasına rağmen en fazla 5 santimetreden ölçüm yapabiliyor. Bu da görevlilerin kişilerle sosyal mesafeyi aşmaları nedeniyle risk oluşturuyor. Termal kameralar ise daha çok geniş alan gözlemi yapıyor. CoreSafe, temassız uzak mesafe ve birebir geçiş işlemlerinde optimum çözüm sunuyor. Tüm sistemin maliyeti de sadece tek bir termal kamera için ayrılacak bütçenin altında kalıyor.

Ne zaman satışa çıkıyor?

Aslında satış kısmında taleplerindeğerlendirileceği belirtiliyor. Bu noktada aslında farklı farklı versiyonların olacağını da ifade etmek gerekiyor. Yüz tanıma; maske kontrolü ya da ateş ölçümü yapan ilk versiyonun Haziran'da satışa çıkacağı belirtiliyor.

İkinci versiyonda neler yer alacağı da merakla bekleniyor. Daha sonraki etapta gözde kızarıklık tespiti yapan versiyonun hayata geçirilmesi bekleniyor. Burada aslında yüksek doğruluk çok önemli ve Coremate AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Küçük'ün konuyla alakalı ayrıntılar şu şekilde:

    Yüksek doğruluk oranlarını yakalayabilmek için geliştirmiş olduğumuz yapay sinir ağları ve yapay zekanın daha fazla eğitilmesi gerekiyor. Bu versiyonun da ağustos içinde pazarda olacağını öngörüyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >