Medeniyetin simgesi: 'Antik kentler'

Efes Antik Kenti.
Efes Antik Kenti.

Geçmişten günümüze kadar kurulan şehirler, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu yapılar günümüzde farklı bir boyut kazansa da antik çağlardan kalan şehirler, hala daha görenleri büyülüyor. Çoğunun yerleşim yeri değişmiş olmasına rağmen ilk yaşamın var olduğu antik kentler, tarihi dokusuyla geçmişe dair bilgi edinilmesine fırsat sağlıyor.

Antik çağlardan günümüze kadar ulaşan şehirler birçok medeniyete başkentlik yaptı. Bu şehirlerin çoğu tarihte ilk yerleşimin olduğu yerler olarak biliniyor.

Şehir kültürü geçmişten günümüze değişmiş olsa da, antik kentler tarihi dokusunu korumayı başardı. Hala daha yapılan kazı çalışmalarında bu kentlere dair yeni izlenimlere rastlanıyor.

Geçmişe dair bilgi veren bu kentlerin çoğu UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

İşte o kentlerden bazıları:

Çatalhöyük / 9 bin yıl önce

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO’nun Kültür Mirasları Listesi’ne girdi. Çatalhöyük ismini meydana getiren höyükler, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğu höyük 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşuyor.Batı höyüğün ise M.Ö 6 bin 200 ve 5 bin 200 yılları arasında tarihlenen Kalkolitik Döneme ait olduğu biliniyor.
Çatalhöyük / 9 bin yıl önce Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO’nun Kültür Mirasları Listesi’ne girdi. Çatalhöyük ismini meydana getiren höyükler, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğu höyük 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşuyor.Batı höyüğün ise M.Ö 6 bin 200 ve 5 bin 200 yılları arasında tarihlenen Kalkolitik Döneme ait olduğu biliniyor.
Platon'un anlatısına dayanarak görselleştirilen hayali şehir Atlantis

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Atlantis yıllardan beri var olduğu ancak bir şekilde ortadan kaybolduğu düşünülen kıta parçası olarak biliyor. Araştırmacılar kayıp şehir Atlantis'in Karadeniz’de olabileceğini belirtiyor. Kıtanın tarihi M.Ö 330 yılına dayanmakta.
Platon'un anlatısına dayanarak görselleştirilen hayali şehir Atlantis Atlantis yıllardan beri var olduğu ancak bir şekilde ortadan kaybolduğu düşünülen kıta parçası olarak biliyor. Araştırmacılar kayıp şehir Atlantis'in Karadeniz’de olabileceğini belirtiyor. Kıtanın tarihi M.Ö 330 yılına dayanmakta.
Sümerlerin Ur şehri / 4 bin yıl öncesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Ur, Irak Körfezi´nde Fırat nehri kenarında kurulmuştu. Şehirde, MÖ 4500’lerden MÖ 4. yüzyılın sonuna kadar iskan edildiği biliniyor. Ayrıca kentin MÖ 4. bin yıl içinde Kuzey Mezopotamya’dan geldiği belirlenen çiftçiler ta­rafından kurulduğu belirtiliyor.
Sümerlerin Ur şehri / 4 bin yıl öncesi Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Ur, Irak Körfezi´nde Fırat nehri kenarında kurulmuştu. Şehirde, MÖ 4500’lerden MÖ 4. yüzyılın sonuna kadar iskan edildiği biliniyor. Ayrıca kentin MÖ 4. bin yıl içinde Kuzey Mezopotamya’dan geldiği belirlenen çiftçiler ta­rafından kurulduğu belirtiliyor.
Avrupanın en eski şehri olarak bilinen Knossos / 4 bin yıl öncesi (Yunanistan)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Antik Yunan'ın eski medeniyeti ve en eski şehri olarak biliniyor. Tarihi geçmişi ise M.Ö 7 bin yılına kadar uzanıyor. Knossos Sarayı, İngiliz Arkeolog Sir Arthur Evans tarafından 1900’lerin başında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.
Avrupanın en eski şehri olarak bilinen Knossos / 4 bin yıl öncesi (Yunanistan) Antik Yunan'ın eski medeniyeti ve en eski şehri olarak biliniyor. Tarihi geçmişi ise M.Ö 7 bin yılına kadar uzanıyor. Knossos Sarayı, İngiliz Arkeolog Sir Arthur Evans tarafından 1900’lerin başında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.
Çin'in Qingzhou Antik Şehri / 4 bin yıl öncesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Antik kentin 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Yaklaşık 210 hektarlık bir alanı kaplayan antik kent, 5 bin 850 metre uzunluğunda bir sur ve şehir surlarının dışındaki bir hendekten oluşuyor.
Çin'in Qingzhou Antik Şehri / 4 bin yıl öncesi Antik kentin 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Yaklaşık 210 hektarlık bir alanı kaplayan antik kent, 5 bin 850 metre uzunluğunda bir sur ve şehir surlarının dışındaki bir hendekten oluşuyor.
Kazak steplerindeki Arkaim şehri, milattan önce / 17. yüzyıl (Rusya)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    M.Ö 2000 yılına kadar giden bir geçmişe sahip olan yerleşkenin şekli Atlantis’e benziyor. Bazı kaynaklarda ise M.Ö. 20. yüzyılla kadar uzandığı ve Tunç Çağından günümüze geldiği belirtiliyor.
Kazak steplerindeki Arkaim şehri, milattan önce / 17. yüzyıl (Rusya) M.Ö 2000 yılına kadar giden bir geçmişe sahip olan yerleşkenin şekli Atlantis’e benziyor. Bazı kaynaklarda ise M.Ö. 20. yüzyılla kadar uzandığı ve Tunç Çağından günümüze geldiği belirtiliyor.
Kartaca (yeni şehir), milattan önce / 8. yüzyıl (Tunus)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kartaca, Kuzey Afrika’da, günümüzdeki Tunus yakınlarında Fenikelilerin kurduğu Eskiçağ kenti olarak biliniyor.
Kartaca (yeni şehir), milattan önce / 8. yüzyıl (Tunus) Kartaca, Kuzey Afrika’da, günümüzdeki Tunus yakınlarında Fenikelilerin kurduğu Eskiçağ kenti olarak biliniyor.
 Derinkuyu yeraltı şehri / 8. yüzyıl (Kapadokya)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan şehrin, Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı biliniyor. Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor.
Derinkuyu yeraltı şehri / 8. yüzyıl (Kapadokya) Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan şehrin, Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı biliniyor. Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor.
Pers Kralı I. Darius tarafından kurulan Persepolis, MÖ / 6. yüzyıl (İran)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Persepolis, MÖ 6. yüzyılın sonlarında kurulduğu ve Pers İmparatorluğu’na başkentlik ettiği biliniyor. Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers sanatını gözler önüne seriyor.
Pers Kralı I. Darius tarafından kurulan Persepolis, MÖ / 6. yüzyıl (İran) Persepolis, MÖ 6. yüzyılın sonlarında kurulduğu ve Pers İmparatorluğu’na başkentlik ettiği biliniyor. Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers sanatını gözler önüne seriyor.
İberia antik kenti, Puig Castellar, MÖ / 6. yüzyıl (İspanya)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İberia, Avrupa’nın güneybatısındaki yarımadaya Yunanlıların verdikleri isim olarak biliniyor.
İberia antik kenti, Puig Castellar, MÖ / 6. yüzyıl (İspanya) İberia, Avrupa’nın güneybatısındaki yarımadaya Yunanlıların verdikleri isim olarak biliniyor.
 Atina, milattan önce

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Şehrin tarihi Neolitik Çağ'a dayanmaktadır. Dünyanın en eski kentlerinden birisi olarak biliniyor. Çok sayıda tepenin bulunduğu bir araziye kurulmuştur.
Atina, milattan önce Şehrin tarihi Neolitik Çağ'a dayanmaktadır. Dünyanın en eski kentlerinden birisi olarak biliniyor. Çok sayıda tepenin bulunduğu bir araziye kurulmuştur.
 Antakya antik kenti, MÖ / 4. yüzyıl

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    4000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve dünyada ilk kurulan şehirdir. M.Ö.64 yılında Roma hakimiyetine geçene dek Antakya, Seleucus Krallığı’nın başkenti olmuştur.
Antakya antik kenti, MÖ / 4. yüzyıl 4000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve dünyada ilk kurulan şehirdir. M.Ö.64 yılında Roma hakimiyetine geçene dek Antakya, Seleucus Krallığı’nın başkenti olmuştur.
 Trieste, İtalya / Milattan önce

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İtalya'nın kuzey doğu bölgesinde yer alıyor. Kentin, Adriyatik Denizi'ne kıyısı vardır.
Trieste, İtalya / Milattan önce İtalya'nın kuzey doğu bölgesinde yer alıyor. Kentin, Adriyatik Denizi'ne kıyısı vardır.
Corduba (modern Córdoba), İspanya / Milattan önce

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İspanya’nın Endülüs Özerk Topluluğu Bölgesi’nde bulunan şehir, Romalılar tarafından kuruldu. 8.yüzyılda ise Endülüs Emevilerince ele geçirildi ve uzun yıllar Müslüman Arapların egemenliğinde kaldı.
Corduba (modern Córdoba), İspanya / Milattan önce İspanya’nın Endülüs Özerk Topluluğu Bölgesi’nde bulunan şehir, Romalılar tarafından kuruldu. 8.yüzyılda ise Endülüs Emevilerince ele geçirildi ve uzun yıllar Müslüman Arapların egemenliğinde kaldı.
Hititlerin başkenti Hattuşaş / Milattan önce

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hitit İmaparatorluğu'nun başkenti olarak kullanıldı.  Anadolu'nun en eski uygarlığına ev sahipliği yaptı. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
Hititlerin başkenti Hattuşaş / Milattan önce Hitit İmaparatorluğu'nun başkenti olarak kullanıldı. Anadolu'nun en eski uygarlığına ev sahipliği yaptı. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
Truva 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Truva’da yapılan araştırmalarda M.Ö. 3000’lerde buralarda yaşayanların çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraştıkları ortaya çıkarıldı. Tarihi 5000 yıla dayanmakta.
Truva Truva’da yapılan araştırmalarda M.Ö. 3000’lerde buralarda yaşayanların çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraştıkları ortaya çıkarıldı. Tarihi 5000 yıla dayanmakta.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / İRFAN BATUR