Michel Odent Medipol’de konferans verdi

Odent
Odent

Doğum konusunda yaptığı çalışmalarla tüm dünyada tanınan Fransız doktor Michel Odent, Medipol Üniversitesinde “Hızla Gelişen Bilimsel Disiplinler Çağında Doğum” başlığı altında bir konferans verdi.

Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Ceran’ın ev sahipliğinde Kavacık Güney Kampüsünde gerçekleşen konferansa Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ve Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun da aralarında olduğu akademisyenler, ebelerin ağırlıkta olduğu sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Doğumlar doğumhanelerden ameliyathanelere taşındı

                                    TRT’de yayınlanan “Doktor Geldi” programının sunucusu Doç. Dr. Halit Yerebakan’ın moderatörlüğünü üstlendiği konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açış konuşmasını yapan Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, günümüzde doğumların büyük bir kısmının sağlık kuruluşlarında gerçekleştiğini söyledi. Doğum sürecinin ebelerden doktorlara doğru el değiştirdiğine dikkat çeken Aydın, doğumların da doğumhanelerden ameliyathanelere taşındığını kaydetti.
Doğumlar doğumhanelerden ameliyathanelere taşındı TRT’de yayınlanan “Doktor Geldi” programının sunucusu Doç. Dr. Halit Yerebakan’ın moderatörlüğünü üstlendiği konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açış konuşmasını yapan Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, günümüzde doğumların büyük bir kısmının sağlık kuruluşlarında gerçekleştiğini söyledi. Doğum sürecinin ebelerden doktorlara doğru el değiştirdiğine dikkat çeken Aydın, doğumların da doğumhanelerden ameliyathanelere taşındığını kaydetti.
Müdahalesiz doğum gittikçe azalıyor

                                    Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak ise doğum anını ‘annenin dünya dışından başka bir boyuta taşındığı’ bir süreç olarak yorumladı. Albayrak, bu boyutta annenin mantık ve beyinle değil, içgüdülerle hareket ettiğini söyledi. Bu içgüdülerin kadına Allah tarafından bahşedildiğini kaydeden Albayrak, kadınların bu güce inandığı takdirde doğuma dair korku ve endişelerinin bertaraf olacağını düşündüğünü ifade etti.
Müdahalesiz doğum gittikçe azalıyor Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak ise doğum anını ‘annenin dünya dışından başka bir boyuta taşındığı’ bir süreç olarak yorumladı. Albayrak, bu boyutta annenin mantık ve beyinle değil, içgüdülerle hareket ettiğini söyledi. Bu içgüdülerin kadına Allah tarafından bahşedildiğini kaydeden Albayrak, kadınların bu güce inandığı takdirde doğuma dair korku ve endişelerinin bertaraf olacağını düşündüğünü ifade etti.
"Uygunsuz doğumhaneler bebekler için de adaletsiz"

                                    Günümüzde ağrısız ve konforlu yaşamın özendirildiğine işaret eden Albayrak, "Halbuki bir hayatın içinde acı ve üzüntü yoksa o hayatın etkileyici bir hikâyesinin olması da zordur. Hüzün nasıl insanı olgunlaştırıyorsa, doğumda ağrı olarak tabir edilen, bugün ise müdahalesiz doğumu destekleyenlerin doğum dalgaları olarak nitelendirdiği o süreç de doğumu olgunlaştırıyor" dedi. Doğumhanelerin evcilleştirilmesi üzerinde duran Albayrak; doğuma hazırlanan bir anne adayının ortamdaki hiçbir şeyden etkilenmemesi gerektiğine işaret etti. Yapay ışığın, ortamın kokusunun, konuşmaların ve anneye sorular yöneltilmesinin gebenin kaygılarını artırdığına dikkat çeken Albayrak, doğumhanelerin uygun olamamasının sadece anne için değil bebek için de adaletsiz bir durum olduğunu kaydetti.
"Uygunsuz doğumhaneler bebekler için de adaletsiz" Günümüzde ağrısız ve konforlu yaşamın özendirildiğine işaret eden Albayrak, "Halbuki bir hayatın içinde acı ve üzüntü yoksa o hayatın etkileyici bir hikâyesinin olması da zordur. Hüzün nasıl insanı olgunlaştırıyorsa, doğumda ağrı olarak tabir edilen, bugün ise müdahalesiz doğumu destekleyenlerin doğum dalgaları olarak nitelendirdiği o süreç de doğumu olgunlaştırıyor" dedi. Doğumhanelerin evcilleştirilmesi üzerinde duran Albayrak; doğuma hazırlanan bir anne adayının ortamdaki hiçbir şeyden etkilenmemesi gerektiğine işaret etti. Yapay ışığın, ortamın kokusunun, konuşmaların ve anneye sorular yöneltilmesinin gebenin kaygılarını artırdığına dikkat çeken Albayrak, doğumhanelerin uygun olamamasının sadece anne için değil bebek için de adaletsiz bir durum olduğunu kaydetti.
"Doğum süreci bilimsel gelişmelerden çok etkilendi"

                                    Dr. Michel Odent de doğum sürecinin bilimsel gelişmelerden çok etkilendiğini ve son yüz yılda büyük bir değişime uğradığını söyledi. Doğumla epinetiğin ilişkisine değinen Odent, ayrıca kadınların yüz yıl önce alışık oldukları mikroorganizmalardan çok farklı mikroorganizmalar içerisinde doğum gerçekleştirdiklerini ifade etti. Odent, bu durumun çocuğun bağışıklık sisteminin gelişimi üzerindeki etkisini anlattı. Odent son olarak stratejilerin sezaryen doğumları azaltmak değil normal doğumları özendirmek ve artırmak üzerine kurulması gerektiğini söyledi. Konuşmasının ardından Dr. Odent’e, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak ve Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın teşekkür plaketi takdim etti.
"Doğum süreci bilimsel gelişmelerden çok etkilendi" Dr. Michel Odent de doğum sürecinin bilimsel gelişmelerden çok etkilendiğini ve son yüz yılda büyük bir değişime uğradığını söyledi. Doğumla epinetiğin ilişkisine değinen Odent, ayrıca kadınların yüz yıl önce alışık oldukları mikroorganizmalardan çok farklı mikroorganizmalar içerisinde doğum gerçekleştirdiklerini ifade etti. Odent, bu durumun çocuğun bağışıklık sisteminin gelişimi üzerindeki etkisini anlattı. Odent son olarak stratejilerin sezaryen doğumları azaltmak değil normal doğumları özendirmek ve artırmak üzerine kurulması gerektiğini söyledi. Konuşmasının ardından Dr. Odent’e, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak ve Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın teşekkür plaketi takdim etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >