Microsoft TikTok için kesenin ağzını açtı: Büyük satın alma neyi amaçlıyor?

Microsoft, TikTok'un bazı ülkelerdeki operasyonlarını almak için görüşmeler yapıyor.
Microsoft, TikTok'un bazı ülkelerdeki operasyonlarını almak için görüşmeler yapıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın hedefe oturttuğu Çin merkezli TikTok, Microsoft'un radarına takıldı. ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki operasyonları için 50 milyar doları gözden çıkaran şirketin neyi amaçladığını Milli Eğitim Bakan Danışmanı Gökhan Yücel'e sorduk.

Yücel, aktif 800 milyon kullanıcıya sahip TikTok'un büyük bir veri ambarı olduğuna dikkati çekerek, hem siyasi hem de ekonomik bir hamle olduğuna işaret etti.

Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, kullanıcılarla buluştuğu tarihten itibaren tartışmaların odağında yer aldı. Çin ve ABD arasındaki 'ticaret savaşları'nın teknoloji ayağı olarak görülen bu gerilim ABD merkezli Microsoft'un TikTok'u satın almak istemesiyle birlikte farklı bir noktaya taşınmış oldu.

Milli Eğitim Bakan Danışmanı Gökhan Yücel
Milli Eğitim Bakan Danışmanı Gökhan Yücel

50 milyar dolar karşılığında TikTok'un ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya operasyonlarına talip olan Microsoft'un satın alma hamlesinin perde arkasındaki nedenleri Milli Eğitim Bakan Danışmanı Gökhan Yücel'e sorduk.

Microsoft'un bir yol haritası olduğuna dikkati çeken Gökhan Yücel, "ABD'nin Çin ile olan teknoloji rekabetinde çeşitli dengeler var. Bunların ikisi arasında da bağlantılar bulunuyor" dedi.

Microsoft'un TikTok gibi 800 milyon aktif 1 milyarın biraz üzerinde kullanıcıya sahip şirketi alması; yapmış olduğu diğer yatırımları geliştirecek ve büyütecek bir veri ambarına yönelik bir hareket.

TikTok, Microsoft için neden önemli?

  • Daha önce Microsoft'un GitHub, Linkedln, Skype gibi yatırımları olduğunu aktaran Yücel, Microsoft'un içeride yürüttüğü Xbox, HoloLens gibi çalışmaları nedeniyle her türlü veriye ihtiyaç duyduğunu bu nedenle çok önemli olduğunu belirtti.

Çin merkezli TikTok, çıktığı günden bu yana eleştirilerin hedefine oturtulmuştu.
Çin merkezli TikTok, çıktığı günden bu yana eleştirilerin hedefine oturtulmuştu.

Hangi operasyonlara talipler?

Microsoft'un 4 ülkedeki operasyonları almayı düşündüğünü söyleyen Yücel şöyle konuştu:

"ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya. Bunların arasındaki 'büyük 5' denen istihbarat paylaşımı ağı çok önemli. istihbarat ağı paylaşımına 'Beş Göz' deniyor. İngiltere de var aralarında fakat Microsoft'un İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinden kaynaklı o operasyonu almak istemediğini düşünüyorum. Bu satın alma gerçekleşirse TikTok ABD'de büyüyecektir. Microsoft, halihazırda 1000 çalışanı bulunan TikTok'u ABD'de 10 bin çalışana 200-300 milyar dolarlık seviyeye çıkartmak istiyorlar"

TikTok'un ABD'dek kullanıcı sayısı kaç?

  • ABD'de 124 milyon indirmeye ulaşan TikTok'un yine ülkede 70 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor ve kullanıcıların yarısının 24 yaş altı olduğu biliniyor. Microsoft'un 'kar' amacının yanı sıra bu verilerin farklı bir ülkede depolamasının da önüne geçilmek isteniyor.

Yücel konuya ilişkin satın almada Microsoft'un öne çıkmasını şu nedenle açıkladı:

"Diğer 5 büyük teknoloji şirketinin (Amazon, Google, Facebook, Apple) arasında Kongre'ye bile ifadeye çağrılmamış, temiz bir şekilde kalmış bir şirket olan Microsoft süreci yürütmeye çalışıyor"

Microsoft ne amaçlıyor?

Microsoft'un diğer ABD'li teknoloji şirketleri ile varlık gösteremediği bir alanda yarışa girmesi güçlü bir neden olarak belirlense de Çin ve ABD arasındaki siyasi gerilimlerin de büyük bir ayırt edici özelliği bulunuyor.

Microsoft'un kurucusu Bill Gates
Microsoft'un kurucusu Bill Gates

Gökhan Yücel satın alma girişiminin temel amacını şöyle ifade etti:

"Çin'in ABD'yi suçlaması, TikTok'un CEO'sunun 'ABD bizi bitirmek istiyor' açıklamaları, Çinlilerin ABD'ye 'haydut devlet' demesi aslında Çin-ABD arasında 5G kuantumda yaşanan teknoloji rekabetinin bir uzantısı, Microsoft'un B2C (İşletmeden tüketiciye) denilen alanda çok geniş bir kullanıcıya sahip şirketi alarak hem karlılık açısından düşünmesi hem de elinde bulundurduğu ürün ve hizmetleri geliştirmek adına kullanıcı verilerinden yararlanacak olması önemli. Bir diğer konu ise ABD'de seçimlere yönelik bir yaklaşım diyebileceğimiz ABD'li kullanıcıların verilerinin ülkede tutulması amaçlanıyor".

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >