mRNA aşısı nedir? Hangi aşılar mRNA aşılarıdır?

Arşiv
Arşiv

Karonavirüsle mücadelede iki farklı aşı bulunuyor. Bunlardan biri inaktif aşılar diğeri ise mRNA aşıları. Peki mRNA aşısı nedir? mRNA literatürde 'mesajcı RNA' (ribonükleik asit), DNA’dan üretilen bir biyomolekül olarak biliniyor. mRNA aşılarında geleneksel aşılardan farklı olarak zayıflatılmış patojen yerine vücuda virüsün bir proteininin mRNA’sı veriliyor. Böylece bağışıklık sisteminin virüs olmadan harekete geçmesi ve virüse karşı antikor üretmesi hedefleniyor.

Aşı olma hakkı bulunan vatandaşlar ister mRNA isterse de inaktif aşı seçebiliyor. Almanya'dan getirilen mRNA aşı olan Pfizer/BioNTech aşısıyla Türkiye'de koronavirüs ile mücadele ediliyor. Peki mRNA aşısı nedir? mRNA aşı kısaca virüsün genetik yapısının kopyalanmasına dayanıyor.

mRNA aşı nedir?

mRNA aşı ülkemizde de kullanılan Biontech aşısıdır.

mRNA insanlarda bulunan, protein sentezleme ile görevli bir genetik şifre… Bu yöntemlerin birinde aşı biyoteknolojik metot ile üretiliyor bir diğerinde ise inaktif veya ölü bir virüsün kendisi aşı haline getiriliyor.

Bu yöntem aslında virüsün genetik yapısının kopyalanmasına dayanıyor.

* Bilim insanları virüsün genetik kodundaki, hücrelere ne inşa edeceklerini söyleyen kısmı alıyor ve hücrelere girebilmesi için yağ ile kaplanıyor. Bu hastaya enjekte ediliyor.

* Aşı hücreye giriyor ve hücrelere virüsteki diken proteinini üretmelerini söylüyor. Bu da bağışıklık sisteminin antikor üretmesini ve T hücrelerinin, enfekte olmuş hücrelerini yok etmesini sağlıyor.

* Hastalar koronavirüsle karşılaştıklarında, antikorlar ve T hücrelerinin virüsle savaşmasını tetikliyor.

mRNA aşısında da hatırlatma dozu uygulaması başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

“Yarından itibaren mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacak”

“Bilim Kurulu Toplantımızda ise yine bazı önemli kararlar aldık. Bu kararları sıralamak gerekirse:

mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;

  • a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar
  • b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar
  • c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >