Muhakkak bilmeniz gereken 10 Türk ressam ve resimleri

Muhtemelen çoğunu bilmiyoruz çünkü ne yazık ki ülkemizde resim sanatı yakından takip edilmiyor. Şu bir gerçek ki Hoca Ali Rıza ya da Abidin Dino ülkemiz yerine uluslararası sanat dünyasında daha fazla tanınıyor ve itibar görüyor.

Osman Hamdi Bey, Abidin Dino, Fikret Mualla başta olmak üzere birbirinden eşsiz eserleri sizler için derledik. Ayrıca her birinin günümüzde milyonlar değerinde olduğunu da belirtmek isteriz.

Hoca Ali Rıza - Göl Kenarı 

                                    Hoca Ali Rıza Türk ressamları arasında efsaneleşmiş bir isim. Geleneksel resimlerine Batılı bir tarz katması ve Empresyonizmi görmeden, Avrupa'ya gitmeden bunu yapması şaşırtıyor. Resimlerde şiirsel bir üslup kullanan ressamın manzara resimlerinde maviler ve yeşiller ağırlıktadır. Değeri mi? Günümüz parasıyla tam olarak 500 bin tl.
Hoca Ali Rıza - Göl Kenarı Hoca Ali Rıza Türk ressamları arasında efsaneleşmiş bir isim. Geleneksel resimlerine Batılı bir tarz katması ve Empresyonizmi görmeden, Avrupa'ya gitmeden bunu yapması şaşırtıyor. Resimlerde şiirsel bir üslup kullanan ressamın manzara resimlerinde maviler ve yeşiller ağırlıktadır. Değeri mi? Günümüz parasıyla tam olarak 500 bin tl.
Bedri Rahmi Eyüpoğlu - Tophane

                                    
                                    Türkiye'nin en usta ressamlarından biri Bedri Rahmi Eyüpoğlu. 1900-1950 arasında semt kültürüne sahip Tophane, İstanbul'da modernizmin simgesiydi. Bu eserde ressam Tophane'yi parlak renkleri tercih ederek anlatmış.
Bedri Rahmi Eyüpoğlu - Tophane Türkiye'nin en usta ressamlarından biri Bedri Rahmi Eyüpoğlu. 1900-1950 arasında semt kültürüne sahip Tophane, İstanbul'da modernizmin simgesiydi. Bu eserde ressam Tophane'yi parlak renkleri tercih ederek anlatmış.
Fikret Mualla - Caz Orkestrası

                                    
                                    Küçük yaşta yaşadığı talihsizliklerle baş etmek durumunda kalsa da eserlerinde mutlak bir sevinç hakimdir. Moda çizimleri, gravürler, desenleri ile Alman dergilerinde kabul gördü. Bu eserde coşkulu müzikal ortamı yakalamayı başardı.
Fikret Mualla - Caz Orkestrası Küçük yaşta yaşadığı talihsizliklerle baş etmek durumunda kalsa da eserlerinde mutlak bir sevinç hakimdir. Moda çizimleri, gravürler, desenleri ile Alman dergilerinde kabul gördü. Bu eserde coşkulu müzikal ortamı yakalamayı başardı.
Osman Hamdi Bey - İstanbul Hanımefendisi 

                                    Son Osmanlı Sadrazamı İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi'nin bu eserindeki kadının kim olduğu bilinmiyor olsa da Osmanlı hanedanından biri olduğu tahmin ediliyor. Tam boy birinin resmedilmesi ve Batı'dan ziyade Doğu'yu yani kendi toplumundan birini resmetmesi önem taşıyor.
Osman Hamdi Bey - İstanbul Hanımefendisi Son Osmanlı Sadrazamı İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi'nin bu eserindeki kadının kim olduğu bilinmiyor olsa da Osmanlı hanedanından biri olduğu tahmin ediliyor. Tam boy birinin resmedilmesi ve Batı'dan ziyade Doğu'yu yani kendi toplumundan birini resmetmesi önem taşıyor.
Abdülmecid Efendi - Haremde Beethoven

                                    "Son halife" Abdülmecit Osmanlı hanedanının tek ressam üyesidir. Bu resim Adbülmecit Efendi'nin 1915 yağlı boyasıdır.
Abdülmecid Efendi - Haremde Beethoven "Son halife" Abdülmecit Osmanlı hanedanının tek ressam üyesidir. Bu resim Adbülmecit Efendi'nin 1915 yağlı boyasıdır.
Abidin Dino - Uzun Yürüyüş 

                                    Picasso'nun deyimiyle en düzgün el ve parmak çizen ikinci kişi Abidin Dino'dur. Nazım Hikmet bu tablo için şiir yazmıştır.

"Yeni Şiirler"

Bu adamlar, Dino, 
ellerinde ışık parçaları,
bu karanlıkta, Dino,
bu adamlar nereye gider?
Sen de, ben de, Dino,
onların arasındayız,
biz de, biz de, Dino,
gördük açık maviyi.
Abidin Dino - Uzun Yürüyüş Picasso'nun deyimiyle en düzgün el ve parmak çizen ikinci kişi Abidin Dino'dur. Nazım Hikmet bu tablo için şiir yazmıştır. "Yeni Şiirler" Bu adamlar, Dino, ellerinde ışık parçaları, bu karanlıkta, Dino, bu adamlar nereye gider? Sen de, ben de, Dino, onların arasındayız, biz de, biz de, Dino, gördük açık maviyi.
Cihat Burak - Telli Babada Gelinle Damat

                                    Cihat Burak hem ressam, hem mimar, hem yazar hem de seramikçi. Eserleri her ne kadar birbiriyle alakalı görünmeyen unsurları bir araya getirilmiş hissi uyandırsa da gerçekçi bir ressamdır. Eleştirmenlerin çoğu onu çocuk ruhlu bulur.
Cihat Burak - Telli Babada Gelinle Damat Cihat Burak hem ressam, hem mimar, hem yazar hem de seramikçi. Eserleri her ne kadar birbiriyle alakalı görünmeyen unsurları bir araya getirilmiş hissi uyandırsa da gerçekçi bir ressamdır. Eleştirmenlerin çoğu onu çocuk ruhlu bulur.
Şeref Bigalı - Köylüler

                                    Eserlerinde milli ve mahalli unsurlarla resmin evrensel dilini yakalamaya çalışan Şeref Bigalı'nın ana temasında Anadolu var.
Şeref Bigalı - Köylüler Eserlerinde milli ve mahalli unsurlarla resmin evrensel dilini yakalamaya çalışan Şeref Bigalı'nın ana temasında Anadolu var.
Namık İsmail - İstanbul 

                                    Yaşadığı dönemdeki sanat akımlarına doğrudan katılmayan Namık İsmail, izlenimcilik etkisiyle başlayan sanat yaşamında çeşitli yelpazelerde eserler üretti.
Namık İsmail - İstanbul Yaşadığı dönemdeki sanat akımlarına doğrudan katılmayan Namık İsmail, izlenimcilik etkisiyle başlayan sanat yaşamında çeşitli yelpazelerde eserler üretti.
Nuri İyem - Üç Güzeller

                                    Nuri İyem Anadolulu kadın portreleriyle tanınıyor. Toplumsal gerçekçi sanat akımının önce gelen ressamlarından biridir.
Nuri İyem - Üç Güzeller Nuri İyem Anadolulu kadın portreleriyle tanınıyor. Toplumsal gerçekçi sanat akımının önce gelen ressamlarından biridir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >