Netflix, Türkiye'de kalırsa ne kadar lisans ücreti ödeyecek?

Netflix
Netflix

1 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayınladığı karara göre dijital yayın platformlarına RTÜK'e lisans başvurusu yapma zorunluluğu getirildi.

Dijital yayın platformlarının RTÜK'e başvurusunda istenilen şartlardan birisi de 'lisans ücretleri' oldu.

● Buna göre Netflix, Türkiye pazarından çekilmemesi durumunda RTÜK'ün belirlediği 100 bin liralık yayın hizmetini ödemek zorunda.

1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yer alan kararda Netflix gibi Türkiye'de internet yayıncılığı yapan dijital platformların denetime tabi tutulması ve istenilen şartları yerine getirdikten sonra lisans başvurusu yapması gerekliliği belirtiliyordu. Bugüne kadar 350'ye yakın dijital platform şirketinin lisans işlemi için RTÜK'e başvuru yaptığı iddia edilirken, bu şirketler arasında Netflix'in yer almadığı da söyleniyor.

RTÜK'ün lisans için dijital yayın yapan şirketlerden beklentileri arasında da lisans ücretleri bulunuyor. Bu ücretlendirmeye göre Netflix ve diğer platformlar aylık belirli bir lisans ücreti ödeyerek ancak Türkiye'de yayın yapabilme hakkına sahip olacak.

RTÜK'ün Netflix'ten talep ettiği lisans ücretleri

Yine RTÜK'ün yaptığı 26 Ağustos'ta duyurduğu ''Yayın Lisans Ücreti ve Yayın İletim Yetkilendirme Ücreti'' ile ilgili açıklamaya göre internet yayıncılığı yapan şirketlerin 3 aya tekabül eden yayın lisans ücretlerini peşin olarak ödemesi halinde yayınlarına devam edeceklerini belirtildi.

RTÜK'ün belirlediği lisanslama ücretleri
RTÜK'ün belirlediği lisanslama ücretleri
26 Ağustos 2019 / RTÜK

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yayıncı kuruluşlar RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremeyecek. İnternet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınacak. İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti ise yıllık 100 bin TL olarak uygulanacak. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerin 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içeriklerini de çıkarmak zorunda kalacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >