OnePlus, akıllı telefonların batarya sağlığını korumak için yeni teknoloji duyurdu

OnePlus
OnePlus

OnePlus, CES 2020 kapsamında akıllı telefonların uzun vadede batarya sağlığını korumak için optimize edilmiş şarj özelliğini duyurdu.

Şu anda Apple'ın da aktif olarak kullandığı teknoloji, gece şarja taktığınız telefonu %80 oranında doldurup şarj dolumunu geçici olarak durduruyor. Daha sonrasında sizin telefonu şarjdan çekeceğiniz saate göre (yapay zekâyla alışkanlıklar baz alınıyor) kalan %20'lik dolum gerçekleşiyor.

Akıllı telefon kullanıcılarının en büyük dertlerinden biri hızlı tükenen bataryalar. Mevcut teknolojiler ürünleri şu an için ne yazık ki hem ince tutup hem de çok yüksek kapasiteli bataryalar üretmeye imkan tanımıyor.

Batarya teknolojilerine odaklanan şirketler, bu sınırı aşmak için yeni çözüm yolları ararken aslında bir yandan da harici batarya pazarı hareketleniyor. Artık neredeyse her kullanıcı telefonun yanında bir de harici batarya satın alıyor.

Ancak bu da kimi durumda yetmiyor ve şarjdan tasarruf sağlayabilecek yöntemler devreye giriyor. Geçtiğimiz dönemlerde çeşitli püf noktaları aktarmıştık. Yöntemlerden birini tekrardan paylaşalım:

Android'de varsayılan olarak yer alan Device Health Services tasarruf uygulaması önemli bir görevi üstleniyor. Sistem ve ek uygulamaların bataryayı sömürdüğü düşünüldüğünde Device Health Services'in önemi net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Tüm bunları bir kenara bırakıp uzun vadeli düşünmek de gerekiyor. Bataryalar belirli dolum oranına ulaştığında eski performanslarını tamamen kaybediyor. OnePlus, CES 2020 kapsamında sergilediği yeni teknolojiyle akıllı telefon bataryalarının kullanım süresini uzatmayı vadediyor.

Bu sistem şu anda mevcut iPhone'larda da aktif olarak kullanılıyor.
Bu sistem şu anda mevcut iPhone'larda da aktif olarak kullanılıyor.

Şirkete göre şarj teknolojileri gelişmiş olsa da kimyasal maddelerde herhangi bir farklılık yok. Yani pili hızlı şarj etme yöntemi voltajı ve akımı artırmaktan geçiyor. Yeni hızlı şarj teknolojileri cihazları daha çabuk şarj ediyor ama pil hücrelerinin daha hızlı bozulmasına sebep olabiliyor. Yani şirketin tezi bu yönde.

Optimize edilmiş şarj teknolojisi uzun vadede batarya sağlığına olumlu katkı sağlıyor.
Optimize edilmiş şarj teknolojisi uzun vadede batarya sağlığına olumlu katkı sağlıyor.

Optimized Charging yani Optimize Edilmiş Şarj olarak tanımlanan yeni teknoloji ise bunu ortadan kaldırmaya odaklanıyor ve Apple'ın yeni şarj teknolojisiyle benzerlik sunuyor. Telefonu yatmadan önce şarja taktığınızda %80'lik dolum gerçekleşiyor. Yani aslında %20 boş bırakılıyor. İlk alarm ve hatırlatmadan 100 dakikaya kadar önce şarj dolumu devam ediyor. Bunun tespiti yapay zekâ tarafından telefonu sabah şarjdan çektiğiniz saate göre analiz ediliyor.

Şu anda OxygenOS beta kapsamındaki OnePlus 7 ve OnePlus 7 Pro'yu tercih edenlerin kullanabildiği özelliğin yakında tüm cihazlara yayılması söz konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >