Osmanlı’nın Da Vinci’si: Matrakçı Nasuh

Osmanlı İmparatorluğunun dehalarından birisi olan Matrakçı Nasuh, tarihten matematiğe, resimden geometriye kadar birçok alanda eserler vermiştir.

Osmanlı'nın Leonardo Da Vinci'si denilse tam bir yerinde tespit olacaktır.
1480 yılında dünyaya gelmiştir.
Matrakçı Nasuh, 1480 yılında dünyaya gelmiş minyatür, tarih, matematik,geometri alanlarında çalışmalar yapmış birisidir. Ölüm tarihi çok net bilinmemekle beraber 1533 ile 1564 tarihleri arasında vefat ettiği tahmin edilmektedir. Yaşamı hakkında bilgi neredeyse yoktur.
1480 yılında dünyaya gelmiştir. Matrakçı Nasuh, 1480 yılında dünyaya gelmiş minyatür, tarih, matematik,geometri alanlarında çalışmalar yapmış birisidir. Ölüm tarihi çok net bilinmemekle beraber 1533 ile 1564 tarihleri arasında vefat ettiği tahmin edilmektedir. Yaşamı hakkında bilgi neredeyse yoktur.
Lakabının anlamı bir oyundan gelmektedir.
Kendi döneminde sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan “Matrak” adlı oyunda karşısına çıkan bütün rakiplerini yendiği için ona bu lakap takılmıştır.
Lakabının anlamı bir oyundan gelmektedir. Kendi döneminde sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan “Matrak” adlı oyunda karşısına çıkan bütün rakiplerini yendiği için ona bu lakap takılmıştır.
Enderunda eğitim görmüştür.
2. Bayezid döneminin sonlarına doğru sarayda eğitim gördüğü bilinmektedir. Sarayda matematik eğitimi aldıktan sonra öğretmen olarak birçok öğrenci yetiştirmiştir. Zamanının meşhur şairlerinden olan Sai'den dersler almıştır.
Enderunda eğitim görmüştür. 2. Bayezid döneminin sonlarına doğru sarayda eğitim gördüğü bilinmektedir. Sarayda matematik eğitimi aldıktan sonra öğretmen olarak birçok öğrenci yetiştirmiştir. Zamanının meşhur şairlerinden olan Sai'den dersler almıştır.
Divani yazı stilinin öncülerindendir.
Hat sanatında da kendini geliştiren Nasuh, nesih yazı stilinde değişiklikler yaparak divani yazı stilinin önde gelen isimlerinden birisi olmuştur.
Divani yazı stilinin öncülerindendir. Hat sanatında da kendini geliştiren Nasuh, nesih yazı stilinde değişiklikler yaparak divani yazı stilinin önde gelen isimlerinden birisi olmuştur.
Minyatür sanatına yeni bir çağ açmıştır.
Matrakçı Nasuh'un minyatür yapımında da kendine has bir üslubu vardır. Eserlerinde yeryüzünü kuşbakışı görünümüyle resmederken resimdeki şekilleri tepeden değil karşıdan görüyormuş gibi çizer. Bu minyatürlerde kuş ve tavşan gibi hayvanlar olsa da insanlara asla yer verilmez.
Minyatür sanatına yeni bir çağ açmıştır. Matrakçı Nasuh'un minyatür yapımında da kendine has bir üslubu vardır. Eserlerinde yeryüzünü kuşbakışı görünümüyle resmederken resimdeki şekilleri tepeden değil karşıdan görüyormuş gibi çizer. Bu minyatürlerde kuş ve tavşan gibi hayvanlar olsa da insanlara asla yer verilmez.
Minyatürlerindeki uyum gizemini koruyor.
Matrakçı Nasuh'un yaptığı İstanbul minyatüründe yer alan yapıların gerçekle uyumu %83'tür. Elinde ölçüm aletleri olmamasına ve İstanbul'u kuşbakışı görme imkânı olmamasına rağmen bu uyumu nasıl yaptığı hala sırrını korumaktadır.
Minyatürlerindeki uyum gizemini koruyor. Matrakçı Nasuh'un yaptığı İstanbul minyatüründe yer alan yapıların gerçekle uyumu %83'tür. Elinde ölçüm aletleri olmamasına ve İstanbul'u kuşbakışı görme imkânı olmamasına rağmen bu uyumu nasıl yaptığı hala sırrını korumaktadır.
Matematik alanında öncü olmuştur.
Matematik alanındaki çalışmaları sonucunda uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlamıştır. Napier gibi birçok bilim adamına matematik konusunda öncü olmuş ve kitapları yüzyıllarca okullarda okutulmuştur.
Matematik alanında öncü olmuştur. Matematik alanındaki çalışmaları sonucunda uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlamıştır. Napier gibi birçok bilim adamına matematik konusunda öncü olmuş ve kitapları yüzyıllarca okullarda okutulmuştur.
Minyatürleri tarihi belge niteliğindedir.
Tarih alanında da hem çeviriler yapmış hem de Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi ile ilgili Fetihname-i Karabuğdan isimli kitabı yazmıştır. Bu kitabı içindeki minyatürler savaşı resmettiği için tarihi birer belge niteliği de taşır.
Minyatürleri tarihi belge niteliğindedir. Tarih alanında da hem çeviriler yapmış hem de Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi ile ilgili Fetihname-i Karabuğdan isimli kitabı yazmıştır. Bu kitabı içindeki minyatürler savaşı resmettiği için tarihi birer belge niteliği de taşır.
Osmanlı Donanmasında görev almıştır.
Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusuyla bir çok sefere katışmış ve uğradığı limanları resmetmiştir.
Osmanlı Donanmasında görev almıştır. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusuyla bir çok sefere katışmış ve uğradığı limanları resmetmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman berat vermiştir.
Matrakçı Nasuh aynı zamanda usta bir silahşordur. Hatta birçok silah ve mızrağı kullanmadaki becerisi nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiş bir beratı da bulunmaktadır. Silahların nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bir de kitabı bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman berat vermiştir. Matrakçı Nasuh aynı zamanda usta bir silahşordur. Hatta birçok silah ve mızrağı kullanmadaki becerisi nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiş bir beratı da bulunmaktadır. Silahların nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bir de kitabı bulunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >