Osmanlı'nın en özel askeri birimi: Söğüt Alayı

Sultan 2. Abdülhamid Han
Sultan 2. Abdülhamid Han

Sultan İkinci Abdülhamid’in "Benim öz hemşehrilerim" diye bahsettiği askerlerden oluşan Söğüt Alayı'nı tanıyalım...

Osmanlı İmparatorluğu'nun en karmaşık döneminde tahta çıkan Sultan İkinci Abdülhamid Han, dönemin tehlikeli durumunda dolayı şahsi güvenliğine aşırı derecede dikkat etmişti. Bu yüzden sıradan muhafızlara da güvenmemiş ve güvenliğini kendi kurduğu özel bir bölüğün sağlamasını istemişti.

İkinci Abdülhamid'in şahsi muhafız ordusu, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu topraklar Söğüt, Bilecik ve Eskişehir havalisine yerleşmiş, cesaretleri ve dürüstlükleriyle tanınan ve eski Türk kabilelerinden olan Karakeçili aşiretinin mensuplarından oluşuyordu. İkinci Abdülhamid Han, Karakeçililere son derece güveniyor ve her gece yatak odasının kapısında Karakeçili aşiretinden bir muhafız tutuyordu.

Söğüt Alayı 200 kişiden oluşan bir süvari birliğiydi. Sultan, Söğüt Alayı'na alınacak muhafızların, Ertuğrul Gazi ile Söğüt'e gelmiş ailelere mensup, çok iyi ata binen, güzel ahlaklı, beş vakit namazını kılan, kendi işi ile uğraşan, mazbut, yakışıklı ve boylu poslu kimseler olmasını emretmişti. Askerler sakallı veya sakalsız olabilirlerdi. Sakallıların sakalı kesilmez fakat bakımlı tutmalarına dikkat edilirdi.

Aşiret mensupları İkinci Abdülhamid'in özel muhafızlığını yapacaklarından, hizmetleri sürekli olacak ve memleketleri ile ilişkileri kesilecekti. Bu yüzden muhafız olacakların kendi arzu ve istekleriyle gelmesi önemliydi. Seçilen muhafızlar, emirlere son nefeslerine kadar mutlak itaat edip, padişaha sadakatle hizmet edeceklerine dair Ertuğrul Gazi'nin Türbesi'nde yemin ederlerdi.

"Hiçbiri ihanet etmedi"

İkinci Abdülhamid'in seneler boyu Başkatipliğini yapmış olan Tahsin Paşa, Söğüt Alayı'nın mensuplarını hatıralarında şöyle anlatıyordu:

"Yıldız Sarayı'nda yaşamış olanların her çeşidini, ahlaki davranışların her rengini, iyilik ve kötülüklerin her derecesini görmüş bir insan sıfatıyla şunu söylemeyi kendime vicdan borcu bilirim ki; damarlarında Türk neslinin temiz ve mübarek kanı dolaşan Karakeçili bölüğünden hiçbir fert, hiçbir şekil ve surette ne şahsen, ne de birisine aracı olarak fenalık etmemiş ve fenalığa alet olmamıştır. Bunlar Yıldız Sarayı'na bir kaya gibi girdiler, dönüş zamanı geldiğinde yine bir kaya gibi tertemiz ve lekesiz çıktılar.

"Allah kendilerinden razı olsun!"

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Payitaht ABDÜLHAMİT dizisinde Söğüt Alayı sahnesi...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >