Pakistan'dan BMGK'ye Keşmir çağrısı

Pakistan, BMGK'ye Cammu Keşmir konusunda acil toplanma çağrısında bulundu.

Hindistan ile Pakistan arasında 72 yıldır dinmeyen bir sorun olan Cammu Keşmir bölgesinde tansiyon yüksek. Pakistan, Çin ve Hindistan ile paylaşılmış bulunan Keşmir'in özel statüsünü kaybetmesinin ardından yaşanan gerilim artarken, Pakistan BMGK'ye Keşmir konusunda acil toplanma çağrısında bulundu.

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir'de sürdürdüğü kısıtlamalar ve Cammu Keşmir'in özel statülü yapısını değiştirmeye yönelik kararına ilişkin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) acil toplanması çağrısında bulundu.

  • Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, BMGK'ya Cammu Keşmir konusunda acil toplanması amacıyla mektup gönderdiğini belirterek, Hindistan hükümetinin son saldırgan davranışlarının Cammu Keşmir'in uluslararası alanda da tanınan özerk statüsüne bilinçli şekilde zarar verme amacı taşıdığını ifade etti.

Öte yandan, BMGK dönem başkanlığını yürüten Polonya'nın Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginliğin tüm Güney Asya bölgesini etkileyeceğini, mektubun BMGK üye ülkeleri arasında müzakere edileceğini söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi

Ne olmuştu?

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi" önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

Cammu Keşmir bölgesine çok sayıda Hint askeri gönderildi.
Cammu Keşmir bölgesine çok sayıda Hint askeri gönderildi.

Alınan kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Keşmirli Müslümanlarla Hint askeri arasında sık sık çatışmalar yaşanıyordu.
Keşmirli Müslümanlarla Hint askeri arasında sık sık çatışmalar yaşanıyordu.

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırması üzerine bu ülkeyle ticari ilişkilerini de resmi olarak askıya almıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >