Pençe Harekatı ilk değil: Türkiye'nin 'Kuzey Irak' harekatları

Gece harekat yapacak şekilde donanıma sahip uzman erbaşlardan oluşan komandolar, gündüz de ilerleyişini sürdürüyor.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Hakurk vadisinde bulunan terör örgütü PKK hedeflerine karşı başlattığı Pençe Harekatı tüm hızıyla sürerken, karadan ve havadan düzenlenen operasyon kapsamında komandolar ilerleyişini sürdürüyor. TSK'nın 1995'te 'Çelik', 1997'de 'Çekiç' adını taşıyan harekatlarla aynı bölgede düzenlediği operasyonların bir benzeri olma özelliğini taşıyan Pençe Harekatı, terörle mücadelede kritik rol üstleniyor.

Türkiye, Cumhuriyet tarihinde çok sayıda sınır ötesi operasyona ve kapsamlı harekatlara imza attı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü hedeflerine yönelik sınır ötesi müdahale faaliyetleri kapsamında Kuzey Irak'ta yuvalanan terör örgütü PKK'ya karşı yoğun bir harekat geçmişi bulunuyor.

Irak'ın kuzeyine yönelik sınır ötesi operasyonlarda en yoğunlaşılan dönem 1992 ve 1993 yılları oldu. Kuzey Irak'taki PKK kampları hava ve kara operasyonları ile imha edildi. Binlerce PKK'lı etkisiz hale getirildi.

Şırnak'ta 2017'de yaşanan helikopter kazasında şehit düşen Tümgeneral Aydoğan Aydın 1997'de Kuzey Irak'ta düzenlenen operasyonlara katıldı. (Sol, en önde)
Şırnak'ta 2017'de yaşanan helikopter kazasında şehit düşen Tümgeneral Aydoğan Aydın 1997'de Kuzey Irak'ta düzenlenen operasyonlara katıldı. (Sol, en önde)

2019'da sınır ötesi bölgelerdeki PKK hedeflerine hava operasyonlar devam ediyor. Bu kapsamda Pençe Operasyon Planı kapsamında Irak'ın kuzeyindeki Hakurk vadisinde teröristlerin yuvalandıkları bölge, savaş uçaklarınca ateş altına alındı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Pençe Operasyon Planı'nda dün akşam Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta teröristlerin yuvalandıkları yerlerle ilgili yoğun planlama ve hazırlık çalışmalarının ardından düğmeye basıldı.

Çelik Harekatı

Türkiye, 21 Mart 1995 tarihinde o dönem 'cumhuriyet tarihinin önemli bir harekatı' olarak tanımlanan sınır ötesi operasyona tanıklık etti. Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK hedeflerine yönelik olarak başlatılan ve 35 bin askerimizin katıldığı Çelik Harekatı, 43 gün sürdü. Genelkurmay Başkanlığı, 2 Mayıs 1995'te yapmış olduğu açıklamada dönemin rakamlarıyla 2 trilyon 800 milyar liraya mal olan harekat sırasında 555 PKK'lının öldürüldüğü duyuruldu.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, operasyona yönelik olarak ulusa sesleniş mesajını yayınladı. Türkiye'deki basın organlarının yanı sıra 60'ı aşkın yabancı yayın organı da Çiller'in tarihi mesajlarını aktardı. Çiller konuşmasında 'meşru müdafaa' vurgusu yaptı. Çiller operasyonun nedenini de açıkladı: "Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın toprak bütünlüğüne herkesten fazla önem vermektedir."


Çekiç Harekatı

TSK, 14 Mayıs 1997'de Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin isteği üzerine Kuzey Irak'a girdi. 'Çekiç Harekatı' adındaki sınır ötesi operasyona 200 bin asker ve korucu katıldı. Bu kapsamda dönemin en büyük operasyonlarından biri sayıldı. Operasyonun üzerinden 24 saat geçmesiyle birlikte Sarıkavaklar mevkiinde PKK'lı 30 terörist ele geçirildi.

Türkiye sınırının 15 kilometre güneyindeki PKK kampları hedef alındı. Mehmetçik, harp okullarında adete ders olarak okutulabilecek bir taktikle operasyona imza attı. Helikopterler görüş açısı kısıtlı vaadide Mehmetçiği araziye başarıyla indirdi. PKK'nın füzeli saldırı ihtimallerine karşı kobra helikopterler, terör örgütüne ait olduğu belirlenen koordinatları ateş altına aldı. Operasyon sırasında terörist mevzilerine önce uzun namlulu silahlarla ateş açıldı ardından F-16'lar belirlenen hedefleri bombaladı.

Pençe Harekatı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde teröristlerin yuvalandığı alanlara yönelik harekat başlatıldı. Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı jetlerin atışlarıyla başlayan harekata komando tugayları da katılıyor.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Pençe Operasyon Planı çerçevesinde dün öğleden sonra Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığınca Irak'ın kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere atışlar yapıldığı bildirildi.

Atışların ardından saat 20.00'de bölgeye komando tugayı tarafından harekat başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, "Operasyon Atak helikopterlerimizin de desteğinde planlandığı şekilde devam etmektedir.Bu harekat ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >