Pençe Harekatı'nda 'Pençe' ismi nereden geliyor?

Arşiv- PÖH ve JÖH'lerin yurt içi faaliyetleri de eş zamanlı olarak devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesindeki terör örgütü PKK hedeflerine karşı Pençe Harekatı başlattı. Harekat kapsamında terör örgütü için stratejik önemiyle anahtar bir bölge olma özelliğini taşıyan Hakurk vadisinde PKK'nın Türkiye'ye sızma girişimlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Harekata 'Pençe' isminin verilmesinin perde arkasında da bölgedeki terörist faaliyetlere ağır bir darbe vurulmasının planlanması yer alıyor.

Pençe Operasyon Planı çerçevesinde dün akşam Irak’ın kuzeyindeki Hakurk’ta teröristlerin yuvalandıkları bölgeye başlatılan harekatla ilgili yoğun planlama ve hazırlık çalışmalarının ardından düğmeye basıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları tarafından Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi’nden gece boyunca sevk ve idare edilen harekat, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait ateş destek vasıtalarının atışları ile başladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları, Irak Kuzeyi Hakurk’ta başlatılan operasyonu, gece süresince Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezinden sevk ve idare etti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları, Irak Kuzeyi Hakurk’ta başlatılan operasyonu, gece süresince Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezinden sevk ve idare etti.

Hakurk bölgesi neden önemli?

Harekata 'Pençe' adının verilmesinin perde arkasında ise operasyonun düzenlendiği Hakurk bölgesinin stratejik önemi yatıyor. Edinilen bilgilere göre Irak'ın kuzeyinde bulunan Hakurk vadisi, terör örgütü PKK için kritik bir öneme sahip.

1-PKK'nın Türkiye'ye sızma girişimleri Hakurk üzerinden gerçekleşiyordu. Teröristlerin sınıra yönelik sızma hareketleri daha önce de tespit edilmiş ve bölgesel operasyonlarla müdahalelerde bulunulmuştu.

2-Hakurk'un ayrıca PKK için Kuzey Irak'ta ikmal noktası olduğu biliniyor. Bu kapsamda örgütsel faaliyetlerin birçoğu vadi üzerinden gerçekleştiriliyor.

3-Hakurk'un ikmal noktasının yanında bir diğer önemi ise terör örgütünün insan kaynağı olarak varlık gösterdiği bir bölge olması. Buna göre teröristlerin eğitiminden sınıflamasına kadar bir çok örgütsel faaliyet bu bölgede gerçekleştiriliyor.


Pençe Harekatı'nın ismi nereden geliyor?

Bilindiği haliyle 'pençe' ifadesi Türkçe'de yırtıcıların doğa üzerindeki mücadele ve buna bağlı müdahalelerini ifade ediyor. TSK'nın Pençe Harekatı ismi vermesindeki amaç da Hakurk'un tüm yönleriyle PKK için stratejik bir rol barındırması ve operasyon kapsamında bu faaliyetlere ağır bir darbe vurulmasının planlanması.

PKK'yı Hakurk vadisinde etkisiz hale getirecek 'pençe' hamlesi kapsamında gerek ikmal noktaları gerekse insan kaynağı ve silah depolarının de etkilenmesi bekleniyor.

  • Ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları vuruldu.

Yaz aylarında 'Hakurk' trafiği yoğun

CNN TÜRK'e konuşan Strateji Uzmanı Dr. Naim Babüroğlu, Hakurk bölgesinin terör örgütü PKK için kritik önemde bir kamp olduğuna işaret etti. Yaz aylarına doğru örgütün yaz üstlenmesi olarak kullandığı bölgenin Sincar ve Suriye'nin kuzeyindeki terör bölgelerine geçişte kritik bir konumda bulunduğunun altını çizen Babüroğlu, terör örgütü PKK'lı teröristlerin Türkiye'ye sızma girişimleri için de Hakurk'un üs olarak kullanıldığını ifade etti.

Sınırda hareketlilik sürüyor

Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinin karşısındaki, sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinde de bugün askeri hareketlilik yaşandı. Derecik 34. Hudut Tugay Komutanlığı'ndaki ateş destek vasıtaları ile daha önce belirlenen PKK hedefleri vuruldu. Hedeflerin ateş altına alınması, ilçe merkezinden de gözlemlendi.Bu arada bölgede yoğun bir helikopter trafiğinin de yaşandığı tespit edildi.


Hakkari'nin Derecik ilçesinden de belirlenen PKK hedefleri, ateş destek vasıtaları ile vuruluyor.
Hakkari'nin Derecik ilçesinden de belirlenen PKK hedefleri, ateş destek vasıtaları ile vuruluyor.

Öncelikli olarak aralarında Fırtına obüslerinin de bulunduğu ateş destek vasıtaları teröristlerin bulunduğu hedefleri dövdü. Top atışlarının ardından bölgeye Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş uçakları sevk edildi. Çeşitli ana jet üs komutanlıklarından kalkan savaş uçakları, belirlenen hedefleri ateş altına aldı. Hava harekatında tanker uçaklar da görev alırken, harekat SİHA ve İHA'larla da desteklendi.


Bölgeden yükselen patlama seslerinin nedeni ne?

Hedeflerin ateş altına alınmasının ardından bölgeye komando birlikleri sevk edildi. Bölgeye yönelik özel olarak eğitilmiş komandolar helikopterle alana indirildi. Ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları vuruldu. Atışların sonrasında bölgede izlenen patlamaların mühimmat depolarının tam isabetle vurulduğunun göstergesi olarak nitelendirildi.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >