Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca, Hindistan varyantına karşı ne kadar etkili?

Arşiv
Arşiv

İngiltere’de yapılan bir araştırma Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca COVID-19 aşılarının iki kez mutasyona uğrayan Hindistan varyantına karşı etkili olduğunu ortaya koydu. Buna göre, ikinci dozun uygulanmasından iki hafta sonra Pfizer-BioNTech aşısı Hindistan varyantından kaynaklı belirtili hastalıkları önlemede yüzde 88, Oxford-AstraZeneca aşısı ise yüzde 66 etkili oldu.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (PHE), 5 Nisan-15 Mayıs'ta kayıtlara B.1.617.2 ismiyle geçen Hindistan varyantının görüldüğü 1054 vakada COVID-19 aşılarının etkilerini inceledi.

Araştırmaya göre, Biontech aşısı yüzde 88, AstraZeneca aşısı ise yüzde 66 etkinlik gösterdi. Her iki aşının Hindistan varyantına karşı etkinlik oranı ilk dozun uygulanmasından üç hafta sonra yüzde 33'e düştü.

"İkinci dozu yaptırmak varyantlara karşı önemli"

Sağlık Bakanı Mart Hancock, araştırmanın sonuçlarının uyguladıkları COVID-19 aşılama programının insanların hayatını kurtarmada etkili olduğunu kanıtladığını kaydetti.

Hancock, ülkede aşılanan 20 milyondan fazla kişinin Hindistan varyantına karşı da korunduğunu, aşının ikinci dozunu yaptırmanın yeni varyantlardan korunmak için önemli olduğunu belirtti.

PHE Aşılama Birimi Başkanı Mary Ramsay, her iki aşının iki dozunun uygulanmasının Hindistan varyantına karşı korunmada güvence sağladığını kaydetti.

Ramsay, COVID-19 aşılarının hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede daha da etkili olmasını beklediklerini, mevcut veya ortaya çıkacak tüm varyantlara karşı üst seviyede bir koruma sağlanması için aşının her iki dozunu yaptırmanın "hayati önem" taşıdığını ifade etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >