Pfizer 'büyük bir hata olur' deyip uyardı: Tek doz aşı vurulmayın

Arşiv
Arşiv

Pfizer CEO’su Albert Bourla koronavirüs aşısıyla ilgili yaptığı açıklamada, aşıyı yalnızca bir doz olmanın 'çok büyük bir hata' olacağını söyledi.

Geçtiğimiz gün Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) Pfizer-Biontech’in corona virüs aşısının verilerinin acil kullanım yetkisi için 'öngörülen başarı kriterlerini karşıladığını' ve aşının acil kullanım izni verilmesini engelleyecek herhangi bir güvenlik endişesi uyandırmadığını söylemesi üzerine Pfizer CEO’su Albert Bourla açıklama yaptı.

  • Tek doz yapıldığında yaklaşık yüzde 52, iki doz yapıldığında ise yüzde 95’e kadar etkili olduğu açıklanan aşı ile ilgili Bourla, aşıyı yalnızca bir doz olmanın ‘çok büyük bir hata’ olacağını söyledi.

"İkinci dozdan sonra etkili oluyor"

FDA’nın Pfizer-Biontech aşısıyla ilgili yayınladığı belgelerde, aşının tek doz alınmasından on gün sonra bir miktar koruma sağladığı, ancak yirmi bir gün sonra olunacak ikinci dozdan sonra çok etkili olduğunun altı çizildi.

Bourla, bir doz aşının sağladığı kısmi korumanın "epidemiyoloji açısından" koronavirüs hastalarına yardımcı olabileceğini söylerken "Biri bunu yalnızca bir dozla yapmaya çalışırsa çok büyük bir hata olduğunu söylüyorum, iki dozla korumayı neredeyse ikiye katlarsınız" ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >