Picasso'nun kaldığı gün karşılığında para değil tablolarını verdiği otel: La Colombe d'Or

Bir zamanlar Picasso, Marc Chagall, Henri Matisse gibi ünlü ressamların ödemelerini tablo karşılığı yaptıkları, otel mi müze mi diye kararsız kalabileceğiniz eşsiz bir mekana yolculuk yapmaya ne dersiniz?

Fransa'da bir otel, otelin içinde sanat, sanatın içinde Picasso...
Fransız Rivierası yakınlarda şirin bir köy var, adı Saint-Paul-de-Vence. Bir de bu şirin köyün emsalsiz bir oteli var, duvarları sanat eserleriyle dolup taşan, adı La Colombe d'Or... İşte konumuz tam da onunla alakalı.

1. Dünya Savaşı sırasında sanatçıların adeta sığınağı olmuş bir yer burası. 1920'li yılarda Paul Roux tarafından açılan 3 odalı bu tesisin öyküsü ise inanılmaz. Picasso otel için ödemesi gereken ücreti, şuan hesaplanamayacak kadar değerli olan tablolarıyla yapmış. Şu an o tablolar otelin her tarafını süsler vaziyette. Üstelik o dönem otelin tek misafiri Picasso değil. Matisse, Chagall gibi yine sanat dünyasına imzasını atmış isimlerde bir dönem burada konaklamış.

Kaynaklarda otel olarak geçse de aklınıza gelen lüx spalar, kartla açılan kapılar falan gelmesin. Oda sayısı 30'dan az olsa da şimdiki tek düzelikten çok uzakta. Burada sanat her yerde, yatak odasında, kolidorlarda ve en önemlisi de Picasso'nun çiçek vazosu tasvirini taşıyan tablosuyla restoranda... Otel bir sanat koleksiyonu taşıyan yer olmasından çok tek başına başlı başına bir sanat adeta.



1920'de, I. Dünya Savaşı'ndan sonra çiftçi olan Paul Roux, Saint Paul de Vence'de bir restoran ve üç odalı küçük bir han açtı. Savaş sırasında birçok Modernist ressam ve yazar Paris'ten güneye doğru kaçtılar. Roux'un herhangi bir eğitimi olmasa da sanatçı kimliği ona farklı bir konuda ilham verdi. Picasso ve Chagall'ın o dönem yaptıları tabloların bir kısmını gördü ve sanatçılara iş karşılığı ücretsiz konaklama teklifini sundu. Ve otelinin girişine "Şefkatle, şefkatli olarak" yazısını astı.

Daha sonra 1930'lu yıllarda zengin bir Amerikalı burayı satın almak istedi. Fakat Roux ona bir buket çiçekle şu notu yolladı: "Bu çiçekler senin için, La Colombe oğlum içindir." Oğlu 1953'te otelin işletmesini devralırken, torunu François ise 2000'li yıllarda bu tarihi oteli işletmeye başlamıştır.


Kaynak: tmagazine.blogs.nytimes.com


Kim bilir belki sizinde yolunuz bir gün bu şirin mekana düşer...
Kim bilir belki sizinde yolunuz bir gün bu şirin mekana düşer...
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >