Raporlar, Apple'ın iş güvenliği nedeniyle bir an önce ofislere geçmek istediği gösteriyor

Apple ofis
Apple ofis

Otomobil üreticileriyle birlikte teknoloji devleri de kademeli de olsa üretim için personellerini ofislere ve fabrikalara geçirmeye başlıyor.

Bu yeni normalleşme sürecinde Google ve Facebook 'evden çalışma' sistemini yıl sonuna kadar uzatıyor. Twitter ise uzaktan çalışmayı kalıcı hale getiriyor.

Fakat yeni yayınlanan raporlar, Apple'ın gerek iş güvenlik ve gizliliği gerekse şirketin kültürü nedeniyle personellerini bir an önce ofislere çekmek istedi yönünde.

General Motors ve Ford başta olmak üzere otomobilüreticileri ufak ufak fabrikalara dönmeye başlarken teknoloji sektöründe de konuyla alakalı önemli gelişmeler var. Google, Facebook 'yeni normalleşme' sürecinde personellerini yıl sonuna kadar evdençalıştırmakararı aldı. Yani ofise gelmesi zorunlu olmayan tüm personeller evden çalışmaya devam edecek.

Google ve Facebook yıl sonuna kadar evden çalışma kararı aldı.

Twitter ise biraz daha farklı bir yol izliyor. Şirket, artık personellerinin tamamen evden çalışabileceğini duyurdu. Yani Twitter'da görev alan isteyen herkes uzaktan çalışma sistemini kullanabiliyor. Yani ofise gitmelerine gerek yok. Böylece, şu ana kadar ufak çapta test edilen 'evden çalışma' sistemi bundan böyle bazı şirketler için temelli hale geliyor da diyebiliriz.

Twitter tamamen evden çalışma sistemine geçiyor

Google, Facebook ,Twitter bu tarz adımlar atarken haliyle Apple'ın konu hakkındaki açılımı da fazlasıyla merak ediliyor. Apple, bu konuda rakiplerinden daha farklı düşünüyor gibi görünüyor. Zira Mayıs ve Haziran'da ofislere dönüş için gereken tüm adımları atıyor. Dünyanın birçok farklı noktasındaki Apple Store'ları yavaş yavaş açmaya başlayan şirket, ofisleri için de benzer bir 'işe dönüş' politikasını uyguluyor.

Bu hareket, donanım ve şirkette çalışma sisteminin Apple için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. SilikonVadisi şirketlerinden birçoğu 'uzaktan çalışmayla' yoluna devam etmek isterken Apple personellerini en kısa sürede ofislere geri dönmek üzere kalibre ediyor.

Raporlar, Apple'ın politikaları; iş gizliliği ve kültürü nedeniyle ofisten çalışmaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
Raporlar, Apple'ın politikaları; iş gizliliği ve kültürü nedeniyle ofisten çalışmaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Birçok araştırmaya göre bunun nedeni ise Apple'ın 'kapalı kutu' yapısında gizli. Şirket, her şeyi kontrol altında tutmak istiyor. Elbette çalışanları da buna dahil. Dolayısıyla bu yüzden geriye dönüşü hızlandırma konusunda adımlar atıyor. Yeni donanımlar üzerinde uzaktan çalışıyor olmak, özellikle de gizliliğiyle ünlü bir şirket için epey zorlayıcı. Kampüsteki kapı ve pencereler, gizlilik kuralları gereğince karartılmış şekildeyken şirketin bu kararı alıyor olması da gayet normal görülüyor. Üstelik bu süreçte bazı mühendislerin çalışmaya devam edebilmeleri için donanım ürünlerine ihtiyaç duyduğu da belirtiliyor. Veri merkezi mühendisleri ve bazı donanım test cihazları gibi iş açısından kritik öneme sahip kişilerin uzaktan çalışması pek de mümkün olmuyor.

Koronavirüs nedeniyle önümüzdeki süreç belirsiz.

Apple, bazı bölgelerde mağazalarının açılışlarını başlattı. Ancak girişte maske takılması ve ateş ölçümü yaptırılması zorunlu.
Apple, bazı bölgelerde mağazalarının açılışlarını başlattı. Ancak girişte maske takılması ve ateş ölçümü yaptırılması zorunlu.

Ama tüm bunlara rağmen işe geri dönmenin tam olarak nasıl gerçekleşeceği konusunda çok fazla soru işareti var. Apple gibi şirketler tarafından oluşturulan planlar silsilesi bile, koronavirüsün 'öngörülemeyen doğası' göz önüne alındığında önümüzdeki haftalarda farklı tablolar ortaya çıkarabilir.

Bununla birlikte, Apple'ın bildirdiği kararın bize bugüne kadar söylediği şey, diğer teknoloji şirketleri uzaktan çalışma yaşam tarzlarını benimsemiş olsa da Cupertino merkezli Apple bir ofis için çalışma kültürüne sıkı sıkı bağlı olarak görülüyor. Bu kararın sonucu çalışanların sağlığı ve kamu güvenliği için gerekli önlemler de alınıyor. Sürecin nasıl devam edeceğini göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >