Rehber: Akıllı telefon güvenliğini artırmak için 11 temel ipucu

Akıllı telefon
Akıllı telefon

Kişisel veriler artık hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Dolayısıyla akıllı telefonlar için güvenlik önlemlerini artırmak şart hale geliyor.

Üstelik bu tedbirler sanıldığı kadar zor değil. Basit önlemlerle akıllı telefonlardaki güvenlik üst seviyeye taşınabiliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Telefonlar her geçen gün daha 'akıllı' hale gelirken, kullanıcılar hakkında inanılmaz bilgilere erişebiliyor. Mobil uygulamaların her zamankinden çok daha fazla veri istemesi ve bu verilerin kaydının süresiz şekilde tutulması da çabası.

Durum böyle olunca dikkat edilmesi gereken unsurların sayısı artıyor. Telefonu şifreyle korumak; konum paylaşımını kapatmak ve Bluetooth'u sınırlandırmak ilk seçenekler arasında yer alıyor. Ancak bunlardan çok daha fazlası var tabii.

Her zaman olduğu gibi ilk etapta maddeleri listeleyelim.

  • 1- Telefonunuzu şifreyle koruyun
    2- Konum paylaşımını kapatın
    3- İhtiyaç olmadığı durumlarda Bluetooth'u kapatın
    4- Gizlilik ve güvenlik ayarlarını kontrol edin
    5- Hangi hesaplara otomatik giriş yapıyorsunuz?
    6- İndirdiğiniz uygulamaları gözden geçirin
    7- Başkalarının hesaplarınıza erişmesini engellemek için ekstra güvenlik kalkanı kullanın
    8- Çevrimiçi hesaplar sayesinde cihazları uzaktan kilitleyin
    9- Numaranızı gizli tutmak için üçüncü parti uygulamalar kullanın
    10- Hassas bilgileri telefonunuzda saklamamaya çalışın
    11- Telefonunuza antivirüs uygulaması yükleyin

Yukarıda görüldüğü gibi dikkat edilmesi gereken maddeler hayli fazla. Bunlara ek de yapabilmek mümkün tabii. Ancak ilk etapta 'basit gibi görünen' kablosuz bağlantıların kullanılmadığı zamanlarda kapatılması bile büyük öneme sahip. Detaylara geçelim.

Uygulanması gereken en kolay adım elbette telefonu bir şifreyle korumak. Böylece şifreyi bilmeyen kişiler hesaplarınıza erişemez ve verileri ele geçiremez. Telefonunuzun çalınması ve kaybolması durumunda da başkalarının bilgilere erişmesi çok daha zorlaşır. Dört haneli şifreler bile kötü niyetli kişilerin işlerini epey zorlaştırıyor. Daha zor şifre kombinasyonları belirlemek de elbette birinci maddeyi daha da anlamlandırıyor.

Listenin ikinci sırasında ise konum paylaşımı geliyor. iPhone ve Android cihazlarda gizlilik için en önemli unsurlardan biri konum paylaşımını gerekmediği zamanlarda durdurmak. Üstelik erişimi en aza indirmek telefonun pil ömrüne de katkı sağlıyor. İki işletim sisteminde de konum paylaşımı ayarlar kolay şekilde durdurulabiliyor.

3- İhtiyaç olmadığı durumlarda Bluetooth'u kapatınBluetooth da basit şekilde kapatılabiliyor.

Kablosuz bağlantılar da büyük önem taşıyor elbette. Bunların başında ise bluetooth geliyor. Dolayısıyla kullanılmadığı durumlarda kablosuz bağlantıları pasif hale getirmek mantıklı seçeneklerden biri.

Akıllı telefonlar, gizliliğinizi ve güvenliğinizi yönetmenize yardımcı olacak çeşitli araçlara sahip. Bu kontrolleri telefonunuzda ayarlararacılığıyla kolayca bulabilirsiniz. Böylece fotoğraflar, rehber, notlar ve konum bilgileri dahil birçok bilgi korumaya alınabiliyor. Üstelik bu sayede erişimler kolayca kısıtlanabilir.

Bir akıllı telefona sahip olmanın en önemli özelliklerinden biri sadece tek bir dokunuşla e-posta ve sosyal medya hesaplarına hızlıca erişmek. Dolayısıyla cihazda otomatik olarak giriş yaptığınız hesapları kontrol edin ve burada gereksiz hesaplar gözüküyorsa mutlaka kaldırın.

İndirilen mobiluygulamalar virüs içerebilir ve verilerinizi ele geçirmek için geliştirilmiş olabilir. Dolayısıyla mutlak suretle indirilen uygulamaları ve geliştiricileri kontrol etmek gerekiyor. Aksi takdirde bazı sorunlu uygulamalarla karşılaşılabiliyor. Ayrıca doğrudan rehberi ele geçiren uygulamalar da olabiliyor, prim vermemek şart.

Özel verilerin olduğu bölümleri şifreleyen çeşitli uygulamalar var. Basit şifreler sayesinde bile bu önemli verileri güven altına almak mümkün oluyor.

Mobil uygulamaların çok büyük çoğunluğu çalışmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Servislerin güncellenmesi ve uygulamanın tüm özelliklerinden yararlanabilmek için internet gerekiyor. Dolayısıyla çevrimiçi hesaplar sayesinde cihazlar uzaktan kilitlenebiliyor.

Gizliliği daha da artırmak için Google Voice gibi ekstra bir uygulama kullanmakta yarar var. Böylece telefon numaranızın görünmesini istemediğiniz aramalarda gerçek numara yerine sanal bir numarayla görüşme sağlamış oluyorsunuz.

Telefonda şifre, hesap numarası ya da herhangi bir kişisel bilgiyi tutmak cazip gelse de esasında büyük risk içeriyor. Hatta belirli aralıklarla metin mesajlarını ve ses kayıtlarını silmekte yarar var.

Telefona mutlaka bir tane antivirüs yükleyip savunmasız kalmasını önlemek gerekiyor. Böylece uygulamalar ya da internet üzerinden sisteme bulabilecek virüsler kolaylıkla engellenebiliyor. Uygulama mağazalarında birçok farklı antivirüs yer alıyor ve ücretsiz seçeneklere de kolayca erişilebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >