Rusya'dan Google ve Facebook'a uyarı: 'Siyasi reklam yayımlamayın!'

Google ve Facebook.

● Birçok farklı ülkenin, dev teknoloji şirketleri ve sosyal medya platformlarına yönelik yaklaşımları farklılık göstermeye devam ederken ülkeler tarafından yapılan uyarılar şirketler nezdinde de karşılık buluyor.

● Son olarak Rusya, Google ve Facebook'a yönelik oldukça kritik bir uyarıda bulundu. Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu, uluslararası sosyal medya sitelerini şehir meclisi seçimleri boyunca siyasi reklam yayımlamamak konusunda uyardı.

● Google ve Facebook cephesinden resmi bir açıklama gelmese de uyarının iki platform için de dikkate alınacağı düşünülüyor.

Google ve Facebook... Dünyanın en büyük internet platformları arasında yer alan bu ikili için 'hayat onlara güzel' yorumunu yapan binlerce insan olduğuna neredeyse eminiz. Milyon dolarlık anlaşmalar, hiç bitmeyecek bir kredi ve şöhret, hepsinden önemlisi sonsuz bir güç... Google ve Facebook özelinde bunların hemen hemen tamamı geçerliyken madalyonun diğer yüzüne çok da benzemeyen bir yüzü daha olduğundan bahsetmeden geçmeyelim. Diğer birçok internet platformu gibi Google ve Facebook da oldukça net ve denetim mekanizması güçlü yönergelerle çalışmak zorunda.

Facebook'un çalışma yönergeleri, birçok farklı ülkede farklı biçimlerde tezahür ediyor.
Facebook'un çalışma yönergeleri, birçok farklı ülkede farklı biçimlerde tezahür ediyor.

Ülke yönetimlerinin internet platformlarını kendi ülkelerinin kurallarına uygun biçimde çalışmasına yönelik uyarmalarına alışkınız. Birçok farklı ülke için bu konu oldukça özel bir öneme sahip ve çok sayıda parametre ile detaylı bir yönerge oluşturma gayreti fazlasıyla belirgin. Durum böyleyken, ülkeler ve platformlar arasındaki anlaşmalar da güçlü maddelere sahip olmaya devam ediyor.

Uyarılar YouTube'u da kapsıyor

Ülkeler tarafından internet platformlarına yapılan uyarılara son örnek Rusya'dan geldi. Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu (Roskomnadzor), ülkede hafta sonu yapılacak şehir meclisi seçimleri süresince siyasi reklamların yayınlanmama konusunda sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Google’a uyarıda bulundu. Roskomnadzor’dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Moskova dahil bazı bölgelerinde hafta sonu düzenlenecek seçimlere ilişkin Facebook ve bağlı şirketi Instagram ile Google ve bağlı şirketi YouTube’a yönelik uyarı yapıldığı belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Seçim günlerinde siyasi reklamlara izin vermemesi konusunda söz konusu şirketlerin uyarıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, 'Uyarılara uyulmaması, seçimlere müdehale ve iç işlerine karışma girişimi olarak değerlendirilecektir.' ifadesi kullanıldı. Rusya’da 7-8 Eylül tarihlerinde düzenlenecek şehir meclisi seçimlerine katılmak isteyen bağımsız adayların kayıtlarının iptal edilmesi üzerine yapılan protestolar nedeniyle yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >