Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarının artışa geçtiği illeri açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca - Arşiv
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca - Arşiv

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun sona ermesinin ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en fazla vakanın 25-45 yaşları arasında görüldüğünü belirtti. Çin'de ortaya çıkan yeni tip domuz virüsü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koca, virüsün mutasyonla insandan insana geçme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Toplantıda aşı çalışmaları, ikinci dalga tehlikesi ve Kurban Bayramı'na ilişkin tavsiye kararları ele alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu mücadelede iyimserlerin, küçük zorluklardan yılmayanların, başkalarının sağlığını kendi sağlığı gibi gözetip kollayan özverili insanların mücadelesidir. Emek verenleri, sağlık camiamız adına kutluyorum. Günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

"Salgın ciddiyetini koruyor"

Salgın insanlığın gündemindeki ciddiyetini koruyor. Dünya genelinde toplam vaka 10,5 milyon can kaybının 510 bini aştığı bildirilmiştir. Toplam vaka sayılarında gerileme yerine zaman zaman hayal kırıklığına yol açan artışlar olmaktadır.

  • Zaman kazanmak için kısıtlarla elde edilen sonuçlar bir mücadele üstünlüğü sağlamamıştır. Asıl olan hayatın içinde elde edilecek sonuçtur. Başarının yeni kıstası budur.

Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır. İnsan sağlığının hak ettiği kıymeti gördüğünü ortaya koymuştur. Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz.

Tedbirlere uyulmasının önemine dikkat çekti

Yeni vaka sayılarımızda 1000'in altına inme başarısından sonra yakın dönemdeki artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Riske karşı alınabilecek tedbirler uyulması çoğu kere kolay olan tedbirlerdir.

Yapmamız gereken tedbire uygun seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Virüs gerçeğini dikkate alarak hayatımıza elden geldiğince düzen vermemizi gerektiriyor.

Hekimlerimizin, sağlık personelimizin özverisinden pek çok kez bahsettik. Onlar bu süreçte hayat kurtaran kahramanlar olarak görev aldılar. Şimdi ortaklara, yardımcılara ihtiyaçları var.

Kurallara uyum gösteren herkes bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlardan biridir. Güvence altına alınacak hayatlardan birisi de kendi hayatımızdır. Bu salgının sağlığımızı tehdit ettiği ne kadar doğruysa kişisel hürriyetimizi bir ölçüde sınırlandırdığı da aynı şekilde doğrudur.

Tedbirlere birlikte uyarsak hürriyet alanımızı genişletiriz. Salgını bir sağlık sorunu olmakla sınırlandırırız. Uymazsak vaka sayıların artması, virüse yakalanma endişesinin büyümesi ortak hayatımızı geriletecektir.

Yaş aralıklarını paylaştı

Son bir ayda COVID-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. En fazla vaka 25-45 arasında görülüyor. Hastalığı hafif atlatmak bahane olamaz. Virüsü bu yolla başka yakınına, annesine, babasına taşımış oluyor. Büyüklerimizi dün evde izole ederek korumayı başarmıştık. Sabırla, sebatla, kurallara uyarak bize destek oldular. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar.

Yoğun bakım ve entübe sayısında yükseliş

  • Son günlerde yoğun bakım hastalarımızın artışı ve entübe hastalarımızın yaş ortalaması daha da yükselmektedir.

Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi korumaya aldığımız avantajlarımızı koruyamıyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya uymak zorundayız. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir büyüğümüzün, bir yakınımızın hayatını kaybedecek kadar riskli olabilir.

Büyüklerimize duyduğumuz sevgi ve saygımızı onları korumakla, onları riske atacak her türlü davranıştan uzak durmakla gösterelim. Tehdidin karşısına tedbiri koyalım.

İllere göre durumu paylaştı

Artış gözlenen iller: Ankara, Gaziantep, Diyarbakır, Konya, Bursa

Nüfusa kıyasla toplam vaka sayısının en düşük olduğu iller: Kars, Burdur Gümüşhane,Tunceli,Bartın

COVID-19'la mücadelede başarılı iller: Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce, Gümüşhane (Son 2 haftadır hiç vaka görülmedi)

Yeni tip domuz gribi

Çin'de ortaya çıkan yeni tip domuz gribi virüsü mutasyonla insandan insana geçebilir ancak şu anda bu durum gözlenmedi

Okullar açılmayacak mı?

Daha okulların açılmasına zamanımız var. Bilim Kurulu'nda bu konu gelmemiş oldu. Bu konuyu salgının seyri belirler. Okulların açılmasına yakın dönemde Bilim Kurulu rakamların seyrine göre tartışılır, alınması gereken öneri anlamında bir yaklaşım olursa paylaşmış oluruz. Şu dönemde okulların açılmamasına yönelik bir yaklaşımımız olmadı. Her ihtimale karşı dijital ortamda dijital eğitimi yapmak noktasında zaten hazırlık yaptıklarını biliyoruz. Bu anlamda farklı seyir söz konusu olursa Bilim Kurulu'nun önerisi olur onu da paylaşmış oluruz.

65 yaş üstü için kısıtlama sürecek

Büyüklerimizle ilgili özellikle bu kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu öneri olarak söylüyor. Çünkü demin de bahsettiğim ve de vermeye çalıştığım özellikle vefat edenlerin, yoğun bakım ve entübe olan hasta sayımızın yaş ortalamasının giderek arttığını görüyoruz.

Şu dönemde normalleşmeyle birlikte gençlerin de serbestliğiyle bu virüsü belirtisiz taşıdığını, yaşlılarımız için daha büyük risk taşıdığını görüyoruz.

"Düğünlerde kurallara uyulmalı"

Bu kısıtlamanın devamından yanayız. Düğünlerle ilgili bir genelge yayınlandı. Takı takılmaması, sayının dörtte bire kadar düşürülmesi, oyun ve benzeri gibi etkinliklerin yapılmaması, yani kurallara bağlandı. Bu kurallara bağlanan düğünü vatandaşımızın kurallar çerçevesinde yapıyor olması önemli. En çok bulaşıcılığın bu tür bir araya gelmelerle olduğunu biliyoruz. Genelge doğrultusunda kurallara uyarak düğün ve etkinlikleri yapmamız gerekiyor.

Günün tablosunu paylaştı

Son 24 saatte 1192 kişiye COVID-19 tanısı kondu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 201 bin 98 can kaybı 5150 oldu. Bugün 2311 kişinin daha iyileşmesiyle COVID-19 tedavisi tamamlananların sayısı 175 bin 422'ye yükseldi

CANLI YAYIN

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >