Sağlık Bakanlığı harekete geçti: Üçüncü doz BioNTech aşıları yapılacak

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanlığı, iki doz BioNTech aşısı olanlar için hatırlatma dozu seçeneğini gündemine aldı. Ülkemizde üçüncü doz uygulamaları ilk olarak Sinovac aşısı yaptıranlar için getirilmişti. İki doz Çin aşısı olan vatandaşlar, öncelik sıralamasına göre üçüncü doz aşılarına Sinovac ya da BioNTech yaptırabiliyorlardı.

Hürriyet'in haberine göre Sağlık Bakanlığınca Bilim Kurulu gündemine alınan 'BioNTech'lilere üçüncü doz aşının kimlere ne zaman yapılacağı' milyonlarca vatandaştan alınan antikor sonuçlarına göre açıklanacak. Buna göre, aşılama zamanının yaş, cinsiyet ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde değişiklik gösterebileceği öğrenildi. Çalışmayla, iki doz Sinovac, bir doz BioNTech aşısı olanların da yeniden ne zaman aşı olacakları belirlenecek.

31 milyon aşılı vatandaş incelenmişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz aylarda 31 milyon aşılı vatandaşın incelendiğini, çalışma sonuçlarında üç doz aşı olmuş kişilerin iki doz aşı olmuş kişilere göre hem hastalığa yakalanma oranında hem de hastane ve yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğunun anlaşıldığını açıklamıştı:

"Çalışma sonuçlanınca anlaşıldı ki üç doz inaktif aşı ile iki doz inaktif ve bir doz mRNA aşısı yapılmış kişiler benzer oranda korunuyor. Bunun yanında üç doz aşı olmuş kişiler, iki doz aşı olmuş kişilerden daha iyi korunuyor. İki doz inaktif aşı olmuş vatandaşlarımızın üçüncü doz ister mRNA ister inaktif aşı olmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır. İki doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımız için ise üçüncü doz çalışması yeni yapılmaktadır. Ancak ön sonuçlar, belirli süre sonra iki doz mRNA aşısının da koruyuculuğunun düşebileceğini gösteriyor."

EMA üçüncü doza onay vermişti

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısının üçüncü dozunun yapılmasına onay verdi. Ajans'tan yapılan açıklamada, "bağışıklığı yükseltme" amacıyla, 18 yaşından büyük herkese üçüncü dozun uygulanması tavsiye edildi. Kararın, ikinci dozun üzerinden 6 ay geçtikten sonra yapılan destekleyici dozun bağışıklık düzeyini yükselttiğine dair verilere dayanılarak alındığı belirtildi. Üçüncü Doz BioNTech aşısının ikinci dozdan en az 6 ay sonra yapılması tavsiye edildi. Kararda ayrıca, bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilere ikinci dozdan en az 28 gün sonra ekstra bir doz Pfizer veya Moderna COVID-19 aşısı vurulabileceği de kaydedildi. Ajans, üçüncü dozun bilinen hiçbir yan etkisi olmadığını da vurguladı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, üçüncü doz COVID-19 aşılarıyla ilgili kendi politikalarını uyguluyor. Kararın, üçüncü dozun AB genelinde yaygınlaşmasının önünü açması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >