Samsung, 2017'de yarı iletken çip yatırımlarını ikiye katladı

Samsung
Samsung

25 yıldır yarı iletken çip piyasasının lideri olan Intel, bu sene koltuğunu Güney Koreli Samsung'a bıraktı. Bu büyük başarısını yüklü yatırımlara borçlu olan Samsung, son bir yılda harcamalarını iki katından fazla artırarak rekor kırdı.

Dünyanın akıllı telefon, televizyon ve beyaz eşya gibi tüketici elektroniği çözümleriyle tanıdığı Samsung, aslında en büyük geliri yarı iletken çip satışlarından elde ediyor. Güney Koreli firma bu alanda o kadar başarılı ki, 25 yıldır sektörün yegâne lideri olan Intel'i bile koltuğundan etti. Son yıllardaki hızlı yükselişin sırrı ise, devasa ar-ge yatırımları.

Son çeyrekte çip satışlarından 17,8 milyar gelir elde edip 8,9 milyar dolarını kâr olarak açıklayan Samsung, yüksek kâr getirisi olan bu sektörde yatırımların da hacmini aynı ölçüde artırıyor. Yarı iletken çip operasyonları için yıllık harcaması ilk kez 2010'da 10 milyar doları aşan teknoloji devi, 2016'yı 11,3 milyar ar-ge yatırımıyla kapatmıştı. Tüm rakiplerinden daha fazla çip harcaması yapan şirket, 2017'de ise sektör tarihindeki en büyük yatırım planını devreye soktu.

Yeni paylaşılan istatistiklere göre Samsung, bu yıl yarı iletken çip piyasasına 26 milyar dolar yatırımda bulundu. Şimdiye kadarki en büyük yatırım bedelini ikiye katlayan bu mebla, Intel ve TSMC gibi Samsung ile rekabet içerisindeki firmaların toplam harcamalarını da aşıyor. Analistler, 26 milyar dolarlık ar-ge bütçesinin 14 milyarlık kısmının 3D NAND flaş bellek üretimi, 7 milyarlık kısmının DRAM piyasası ve geri kalan 5 milyar doların ise yongada sistem çözümü, kamera sensörü gibi diğer çip faaliyetlerine harcandığını belirtiyor.

Çinli üreticilerin işi zor

Bir yılda 26 milyar dolar harcamayı göze alan, Intel gibi bir dünya devini alt eden Samsung, endüstri kaynaklarına göre Çinli üreticilere de pek şans tanımamış oluyor. 3D NAND flaş ve DRAM üretimini kendi çip tasarımları ve üretim süreci teknolojileriyle kendi ülkelerinde gerçekleştirmek isteyen Çin hükümeti destekli kuruluşlar, Samsung ile baş edebilmek için kesenin ağzını açmak zorunda. Aksi takdirde Intel gibi geriye düşmeleri kaçınılmaz olacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >