'Saraybosna Katliamları' belgeseli ile soykırım artık tekrarlanmayacak, çünkü unutulmayacak

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, başkent Saraybosna'da yapılan katliamlar kapsamlı bir şekilde "Saraybosna Katliamları" isimli belgeselde anlatılacak. Aliya İzzetbegoviç'in "Unutulan soykırım tekrarlanır" sözünden hareket ederek bu belgesel ile yaşanan acılar unutulmayacak ve unutturulmayacak.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, başkent Saraybosna'da yapılan katliamları kapsamlı bir şekilde anlatacak "Saraybosna Katliamları" isimli belgesel film gelecek yıl izleyiciyle buluşacak.

Bosna Hersek'in Tarihi Değerlerini Koruma Derneği-Haber Yapım tarafından hazırlanan belgeselde, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da en büyük katliamların, işkencelerin yapıldığı Bosna Savaşı sırasında başkent Saraybosna'da yaşananlar anlatılacak.

Filmin yapımcısı ve dernek başkanı Omer Hadrovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saraybosna'daki katliamları konu alan belgesel ve aynı isimde romanın yayınlanacağını ifade etti.

Başkanlığını yaptığı derneğin "Bosna Hersek'teki savaş unutulmasın" sloganıyla 2008 yılında kurulduğunu anlatan Hadrovic, bugüne kadar "Saraybosna'nın Üzerindeki Uzaylılar", "Şehirde Kanlı Dans", "Sadece Çocuktuk", "Bosna ya da Ölüm", "Tuzla Uzak", "Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu Birinci Tugayı", "Bosnalı Kadınlar", "Beyaz Giyinen Kahramanlar" ve "Yardımsever ve Kahramanlar" isimli savaşla ilgili dokuz belgesel çektiklerini söyledi.

Savaş suçlularını yakalattılar

Hadrovic, belgesel filmlerin kamuoyunda büyük yankı uyandırdığına işaret ederek "Şehirde Kanlı Dans" isimli belgesel 2010 yılında gösterildikten kısa süre sonra, belgesele konu olan Saraybosna'nın Grbavica semtinde yaşanan katliamın sorumlusu Batko Vlahovic'in ve Sasa Baricanin'in yakalanarak cezalandırıldığını vurguladı.

Saraybosna'daki sivillere yönelik zulüm ve işkencelerin anlatılacağı "Saraybosna Katliamları" belgesel ve roman projesine de hassasiyetle yaklaştıklarını ve Saraybosna'da yapılan tüm katliamları ele alacaklarını söyleyen Hadrovic, "Ferhadija'dan Markale'ye, Alipasino'dan Dobrinja'ya, Kobilja Glava'ya kadar Saraybosna'daki tüm katliamları anlatacağız." diye konuştu.

Hadrovic, Bosna'daki savaşta Saraybosna'nın bin 425 gün kuşatma altında kaldığını, bu sürede yaşanan tüm katliamları belgeselde anlatmayı hedeflediklerini belirterek kendisinin de savaş gazisi olduğunu ve savaş boyunca kuşatma altındaki Saraybosna'da yaşadığını söyledi.


"Çekimi kesip ağladım"

Hadrovic, savaş zamanı ülkesi için mücadele ettiği günleri gururla anımsadığını dile getirerek "On gün önce, havan topu saldırısında ailesinden altı kişiyi kaybeden biriyle konuştum. Havan topunun bahçeye isabet ettiğini, dört bir yandan ceset kalıntıları topladıklarını anlattı. Çekimi kesip ağladım." dedi.

Bugüne kadar yaptıkları dokuz belgesel filmle ilgili vatandaşlardan olumlu tepki aldıklarını belirten Hadrovic, filmler sayesinde yaşananların unutulmadığını vurguladı.

Hadrovic, belgesel filmlerin çekilmesinde hem maddi hem de manevi destek veren devlet kurumlarına teşekkürlerini sunarak "Saraybosna Katliamları" belgeselinin çekimlerinin mart ayında tamamlanacağını ve mayıs ayında gösterime gireceğini kaydetti.

Çekilen dokuz belgeselin birçok ülkede gösterildiğini söyleyen Hadrovic, Bosna'daki savaşa dair belgesellerin daha önce TRT ekranlarında da Türk izleyiciyle buluştuğunu anımsattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >