Savaş tamtamları çalıyor: ABD-İran arasındaki tansiyon hiç olmadığı kadar yüksek

Arşiv
Arşiv

● ABD ile İran arasındaki gerilim ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle arttı.

● Anlaşmanın bozulmasıyla İran'a karşı Anlaşma kapsamında rafa kalkan yaptırımların yeniden başlatılması ve İran ile ticaret yapan ülkelere baskı uygulanması iki ülke arasındaki gerilimi had safhaya çıkardı.

● ABD, İran'la artan gerilim üzerine Orta Doğu'ya "USS Arlington" amfibi savaş gemisi ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk etti.

● ABD, Orta Doğu'ya Patriot füze savunma sistemi bataryası ve USS Arlington savaş gemisini gönderirken İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD ve müttefikleri ile topyekün bir savaşın eşiğinde olduklarını söyledi.

ABD-İran gerilimi her geçen gün artıyor.ABD yönetiminin, "İran'ın, Amerikan asker ve menfaatlerini hedef alan saldırılar planladığına ilişkin istihbarat aldığı" iddiasıyla Orta Doğu'ya bir uçak gemisi taarruz grubu ve bir çıkarma gemisinin yanı sıra 4 bombardıman uçağı ile bir Patriot hava savunma bataryası sevk etmesi İran'ı alarma geçirdi.

Trump yönetimiyle birlikte Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) İran’a yönelik sabotaj iddiaları tansiyonunun daha da artmasına neden oldu.

 USS Abraham Lincoln gemisi / Fotoğraf: National Rewiew
USS Abraham Lincoln gemisi / Fotoğraf: National Rewiew

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı: ABD ile savaşın eşiğindeyiz

Bir süre önce ABD tarafından terör örgütü ilan edilen İran Devrim Muhafızları'ndan gelen son açıklama sonrası iki ülkenin savaş güçleri merak konusu olmaya başladı.

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD ve müttefikleri ile topyekün bir savaşın eşiğinde olduklarını söyledi.

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami
İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami

Askeri törende konuşan İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Selami, İslam devriminin hassas bir dönemden geçtiğini belirtti, ABD’nin bölgedeki askeri adımlarını değerlendirdi. Selami şunları söyledi:

  • “Düşman tüm gücünü bizimle karşı karşıya gelmek için kullanmakta. Bu süreç İslam devriminin kaderini belirleyecektir. ABD artık çizginin son noktasına geldi. Dıştan görünen o güç ve heybetlerine rağmen onlar içi boş bir kemik yığınından ibaretler. ABD ile topyekün bir savaşın eşiğindeyiz.”

İran Devrim Muhafızları Ordusu
İran Devrim Muhafızları Ordusu

ABD basınında 'Savaş kapıda' yorumları yer alıyor

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin saygın gazetelerinden The New York Times, Pentagon'un bölgeye 120 bin ABD askeri gönderme planı üzerinde çalıştığını yazmış, New York Times'ın bu haberine ABD Başkanı Donald Trump'tan yalanlama gelmişti,

Washington Post gazetesinde de bugün Ishaan Tharoor imzasıyla yayınlanan görüş yazısında "Beyaz Saray, İran'la savaşa giden bir yol inşaa ediyor" denildi.

İran cephesinde ABD'nin herhangi bir hamle yapması durumunda bölgedeki hedeflerin vurulacağı belirtiliyor.

ABD Irak'tan 'acil durumlarda' çekilme emri verdi

ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından dün ABD Irak'taki diplomatik personeli geri çekme kararı almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarını"bölgede artan gerginlik" nedeniyle Irak'a seyahat etmemeleri konusunda uyarmış, ülkeye seyahat etmeye karar veren vatandaşların vasiyetlerini hazırlamaları gerektiğini de belirtti.

Bu kararın ardından Almanya ve Hollanda Irak'taki askeri eğitim faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan ve BAE'den sabataj açıklamaları

Öte yandan Suudi Arabistan, üç gün önce iki petrol tankerinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Fujaira Limanı yakınlarında sabotaj saldırısına uğradığını açıkladı. Bahsi geçen liman Hürmüz Boğazı’na 70 km. mesafede. Hemen ardından BAE resmî makamları, karasularının yakınlarında dört tane ticari geminin saldırıya uğradığını duyurdu.

12 Mayıs'ta saldırıya uğrayan petrol gemilerinden biri
12 Mayıs'ta saldırıya uğrayan petrol gemilerinden biri

Açıklamadan bir gün sonra İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, Suudi Arabistan petrol tesislerine saldırı düzenlediklerini açıkladı. Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e karşı askerî harekâtı durdurmaması hâlinde, daha büyük saldırı yapabilecekleri tehdidinde bulundu.

  • Yüksek tansiyonun siyaset dışında ekonomiye yansımaları oldu. Saldırıların ardından ham petrolün vadeli varil fiyatı yüzde 1,38'e yükseldi.

ABD'nin bölgedeki askeri varlığı ne kadar?

ABD'nin, İran'ın komşusu Irak'ta da yaklaşık 5200 askeri bulunuyor.

Mayıs ayı başında da ABD, daha önce zaman zaman Basra Körfezi'nde konuşlandırılan ve 2003'teki Irak Savaşı'nda da kullanılan USS Abraham Lincoln gemisini Orta Doğu'ya gönderdiğini açıklamıştı.

ABD'li yetkililer basına yaptıkları açıklamada USS Arlington gemisinin bölgeye gönderilmesinin daha önceden planlandığını, ancak tarihin öne çekildiğini belirtmişti.

İran'ın yarı resmi haber ajansı İsna'ya konuşan din adamı Ayetullah Yusuf Tabatabai Nejad ise 'ABD filosunu tek bir füzeyle yok edebileceklerini' söylemişti.

Globalfirepower'ın verilerine göre ABD ve İran'ın savaş güçleri şöyle:

ABD

Askeri Güç Endeksi: 0,081

Savunma Bütçesi(milyar dolar): 647

Ülke Nüfusu(milyon kişi): 326,6

Asker Sayısı(milyon kişi): 2

Hava Kuvvetleri: 13.362

Savaş Uçakları: 1962

Tanklar: 5884

Deniz Kuvvetleri’ne Ait Gemiler: 415 (20 uçak gemisi)

iRAN

Askeri Güç Endeksi: 0,313

Savunma Bütçesi(milyar dolar): 6,3

Ülke Nüfusu(milyon kişi): 82

Asker Sayısı(milyon kişi): 0,934

Hava Kuvvetleri:505

Savaş Uçakları:150

Tanklar:1650

Deniz Kuvvetleri’ne Ait Gemiler: 398

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >