Seçimlerden sonra Demokratların ilk konusu: Trump’ın serveti ve Putin ilişkisi

Kaynak: The Daily Beast
Kaynak: The Daily Beast

6 Kasım'da gerçekleştirilen ABD ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, Başkan Trump'a karşı ilk hamlesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

ABD’deki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, Donald Trump'ın servetinin takip edilmesi için ilk adımı atacak.

Kara para aklama uzmanları iş başı yapacak

The Daily Beast’in haberine göre, İstihbarat Komite’si, ilk iş olarak kara para aklama ve adli muhasebeci uzmanlarını işe almayı planlıyor. Gerçekleştirilen planla ilgili bilgisine başvurulan üç kaynak ise durumu doğruluyor.

Yeni işe alınacak kişilerin iş tanımı ise Trump ve Rusya ile ilgili cevapsız kalan ekonomik soruların cevabını bulmak ve mali kriterleri incelemek olarak belirlendi. Çalışmalara, istihbarat gözetimi boyunca geniş bir çerçeveden bakılacak.

 Kaliforniya'nın 28. bölge ABD Meclis Temsilcisi Adam Schiff, 2001'den beri Meclis'de görev alıyor.
Kaliforniya'nın 28. bölge ABD Meclis Temsilcisi Adam Schiff, 2001'den beri Meclis'de görev alıyor.

"Büyük bir adım"

Bu adımı Kaliforniya 28. Bölge ABD Meclis Temsilcisi Adam Schiff, mali suçlar ve istihbarat tehditlerinin araştırılmasına yönelik atılan büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Basına açıklama yapan Schiff, Başkan Donald Trump'ın kara para aklama ile ilgisi olduğu için kavga edilen Alman finans devi Deutsche Bank ile olan ilişkisine bakılacağına değindi. Schiff, "Başkan Trump’a diğer borç verenler ise 1990'larda Trump'a borç vermekten son derece memnundu fakat Deutsche Bank süreci hızlandırdı ve ona tonlarca para verdi." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Deutsche Bank'a hala 175 milyon dolar borcu olduğu iddia ediliyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Deutsche Bank'a hala 175 milyon dolar borcu olduğu iddia ediliyor.

"Trump'ın Deutsche Bank'a borcu var"

Finans şirketi MarketWatch'e göre, Trump’ın bankaya hala 175 milyon dolar borçlu olabileceğini yazdı.

  • Takip için işe alınacak uzmanların ise komitenin cevapsız kalan soruları cevaplandırması bekleniyor.

ABD Başkanı Trump, Komite'de atılan bu adıma ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
ABD Başkanı Trump, Komite'de atılan bu adıma ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Ulusal Güvenlik Programı başkan yardımcısı ve komitenin eski çalışanlarından biri olan Mieke Eoyang, The Daily Beast gazetesine verdiği demeçte, mali suçları öğrenebilmek ABD istihbarat teşkilatlarını etkin bir şekilde denetlemesinin önünü açacaktır diyerek şöyle konuştu:

Bence vatandaşlar, Rusya'nın para aklama ve mali nüfuza bağlılığını anlamalarının dünya çapında çıkarları baltalama girişimidir. Bu tür etkinlikleri kontrol etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda, kendi insanlarına baskı yapan bir idareye sahip olabilirsiniz, bundan dolayı orada daha fazla kongre gözetimi yapmamız gerekiyor.

Donald Trump, eşi ve küçük oğluyla Beyaz Saray'da.
Donald Trump, eşi ve küçük oğluyla Beyaz Saray'da.

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri'nde Rusya soruşturmasını yürüten Senato İstihbarat Komitesi, Rusya'nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunduğu geçtiğimiz Mayıs ayının ortalarında açıklamıştı.

İstihbarat Komitesi, soruşturmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Rusya'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimleri kazanması amacını güttüğü kanaatine vardığını bildirmişti.

Cumhuriyetçi Main Senatörü Susan Collin konuya ilişkin, "İstihbarat yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Rusya’nın sadece 2016’daki başkanlık seçimlerine değil, aynı zamanda İngiltere, Fransa ve Almanya’daki seçimlere de müdahale etmeye çalıştığı konusunda hemfikiriz." demişti.

Demokrat Virginia Senatörü Mark Warner
Demokrat Virginia Senatörü Mark Warner

Demokrat Virginia Senatörü Mark Warner, "Ruslar, 2016’daki başkanlık seçimlerinde Trump'a yardım etmek ve Hillary Clinton'a zarar vermek için büyük çaba harcadı. Bunun için sosyal medyayı daha önce benzeri görülmemiş şekilde kullanmayı başardılar." açıklamasında bulunmuştu.

Senato İstihbarat Komitesi'nin Rusya soruşturmasıyla ilgili vardığı kararın, Kongrenin diğer kanadı olan ve Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'ndeki İstihbarat Komitesi ile çelişmesi dikkati çekmişti.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin yürüttüğü Rusya soruşturmasıyla ilgili 27 Nisan tarihli nihai raporda, ABD Başkanı Trump'ın seçim kampanya ekibi ile Rusya arasında herhangi bir gizli iş birliği olduğuna yönelik bir delilin bulunamadığı açıklanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >