GZT detaylara ulaştı: 'Seferberlik Görev Emri' iddiası doğru değil

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla yürütülen Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Şanlıurfa'daki Suriye sınırında askeri hareketlilik yaşanıyor.
Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla yürütülen Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Şanlıurfa'daki Suriye sınırında askeri hareketlilik yaşanıyor.

Türkiye, Barış Pınarı Harekatı'na kilitlenmişken; askerlik görevini tamamlamış bazı vatandaşlara 'sefer görev emri' geldiği iddia edildi. Henüz resmi bir açıklama ile duyurulmamış olan sefer görev emri, e-devlet üzerinden mesajla bildirilebiliyor. GZT'ye bilgi veren askeri kaynaklar ise Barış Pınarı'nın başlatıldığı tarihlerde bu tür 'seferberlik' gündemine ilişkin iddiaların doğru olmadığı bilgisini paylaştı. Seferberlik Görev Emri'nin harekat süreçlerinden bağımsız olarak 'barış' zamanlarında tebliğ edildiği biliniyor.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik olarak başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan Tel Abyad'ın güneydoğusundaki Halave köyü, YPG/PKK'lı teröristlerden arındırıldı. Operasyon tüm hızıyla sürerken bazı vatandaşlara e-devlet üzerinden 'sefer görev emri' mesajı geldiğine ilişkin iddialar gündem oldu. Sosyal medya da konuşulan 'sefer görev emri' mesajına göre sefer görevi verilen yedek personelin haberdar edildiği ve belge oluşturulduğu bildirildi.

‘Türk Silahlı Kuvvetleri Sefer Görev Emri Talimat’ belgesinde, “Seferberlik ve savaş halinde nereye, ne kadar zaman içinde, hangi birliğe gidileceğine dair bilgiler yer alıyor. 'Seferberlik' duyurusu alındığında 6 saat içerisinde hazırlıkların tamamlanarak yola çıkılması öneriliyor. Hazırlanan belgenin vatandaşların yanında bulunması da gerekiyor.

Yedek personele; sınıf, rütbe, branş ve ihtisas kod numarası esas alınarak muvazzaflık döneminde yetiştirildiği görevlere uygun sefer görevi veriliyor

Belgeyi gören sürücü aracına almak zorunda

Sefer Görev Emri belgesinde iki ayrı bilet bölümü de yer alıyor. Seferberlik ilanında toplu taşıma araçlarında kullanılabilen bilet bölümünün araç sürücülerine imzalanarak verilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Sürücülerin araca almak ve yer vermek zorunda olduğu da Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’nde yer alıyor.

  • Vatandaşlar merak ettikleri sefer görev emri sorgulama işlemlerini e-devlet kapısı üzerinden yapabiliyor.

Askeri kaynaklar: İddialar iyi niyetli değil

Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile söz konusu Sefer Görev Emri’nin herhangi bir ilişkisi bulunmuyor. Sadece ‘barış dönemlerinde’ tebliğ edilebilen söz konusu görev, daha önce de vatandaşlara bildiriliyordu. Bu kapsamda Türkiye’nin daha önce başarıyla düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’nda olduğu gibi Barış Pınarı’nda da ‘seferberlik’ durumu gibi bir gündem yer almıyor.

Seferberlik Görev Emri, her 'barış' döneminde tebliğ edilebilen bir süreç ile değerlendiriliyor.

GZT'ye bilgi veren askeri kaynaklar; Barış Pınarı'nın başlatıldığı tarihlerde bu tür 'seferberlik' gündemine ilişkin iddiaların ortaya atılmasının 'iyi niyetli olarak değerlendirilemeyeceği' bilgisini paylaştı.


Yaş grupları belirlenmiş durumda

Yedek personel seferberlik durumu için yaş sınırları da belirlenmiş durumda.

Buna göre silah altına alınabilecek yaş sınırı ve rütbe sınıflaması şu şekilde:

Muharip sınıf asteğmen: 41

Yardımcı sınıf asteğmen: 51

Uzman erbaş: 57 yaşının doldurulacağı yılın ilk günü

Erbaş ve erler: 41 yaşının doldurulacağı yılın ilk günü

Mazeret izni kısıtlı

Sefer Görev Emri, bazı kısıtlı durumlarda yedek personelin üzerinden kaldırılabiliyor. Sağlık durumu elverişli olmayan ve bunu sağlık kurullarından aldığı raporla bildiren kişiden şartlar kaldırılıyor.

Ağır hapis ve 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlardan soruşturma-kovuşturma gören kişilerden de emir sorumlulukları kaldırıyor.

Devlet memurları ise olası sefer emri almaları ve uygulanması durumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında izinli sayılıyor.

Diğer tüm durumlarda Sefer Görev Emri alan her Türk Cumhuriyeti vatandaşının, sorumlu olduğu ve gereken şartları uygulamak zorunda kalacağı bildiriliyor.

  • Sefer Görev Emri nedir?
  • Barış durumunda verilen sefer görev emri, yedek personelin seferberlik ve savaş halinde nereye gideceğini, ne kadar zaman içinde birliğine katılacağını ve katılacağı birliğin kapalı adını bildiren ve kendilerine barışta verilen bir belge sayılıyor.
  • 'Seferberlik' ilanı ne demek?
  • Seferberlik durumu 'genel' ve 'kısmi' olmak üzere iki farklı kapsamda ilan edilebiliyor. Savaş durumunu gerektirecek bir ortamın meydana gelmesi, ayaklanma çıkması, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini işten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde, Cumhurbaşkanı seferberlik ilanına karar verebiliyor.
  • 'Seferberlik' ilan edilirse nasıl duyurulacak?
  • Seferberliğin ilanı için de resmi süreç belirlenmiş durumda. Buna göre herhangi bir seferberlik ilanı durumu, radyo, televizyon, posta, telefon ve her türlü yayın araçları üzerinden duyurulacak. Söz konusu duyurular yükümlüler için tebliğ yerine geçecek ve Sefer Görev Emri'nde belirtilen süreç işlemeye başlayacak.

Öldürülen terörist sayısı 399 oldu

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlatılan ve Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından desteklenen Barış Pınarı Harekatı devam ediyor.

Fırat'ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısı 399 oldu.

Barış Pınarı Harekatı'nda İHA’lar tarafından tespit edilen PKK/PYD-YPG'li teröristlere ait Doçka uçaksavar monteli araç, hava kuvvetleri tarafından vuruldu.
Barış Pınarı Harekatı'nda İHA’lar tarafından tespit edilen PKK/PYD-YPG'li teröristlere ait Doçka uçaksavar monteli araç, hava kuvvetleri tarafından vuruldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >