Şehitler Tepesi kazısında Helenistik döneme ait mezar odaları bulundu!

Samsun’da Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.

Samsun'da Canik Belediyesi tarafından Toptepe Mahallesi'nde çalışmaları yürütülen 15 Temmuz Şehitler Tepesi projesi kapsamında yapılan kazılarda, Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu. 2013 yılında Samsun'da yapılan kazı çalışmalarında Helenistik döneme ait (2 Bin 300 yıllık olduğu belirlenen) mezar odalarının sayısı 9'a ulaşmıştı. 2016 yılında ise, Toptepe Mahallesi'nde 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alan 15 Temmuz Şehitler Tepesi'nde yapılan çalışmalarda, yine Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.
Kemik ve odun parçaları var
Doğal kesme blok taşlardan yığma tekniği ile yapılan 250X280 mezar odası, yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir koridora sahip. Kare bir kapıdan geçilerek girilen mezar odasında, muhtemelen antik dönemlerde yapılan soygunlar neticesinde herhangi bir buluntuya rastlanamıyor. Mezar odasında yalnızca dağınık vaziyette kemik ve odun parçaları bulunuyor.
Kemik ve odun parçaları var Doğal kesme blok taşlardan yığma tekniği ile yapılan 250X280 mezar odası, yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir koridora sahip. Kare bir kapıdan geçilerek girilen mezar odasında, muhtemelen antik dönemlerde yapılan soygunlar neticesinde herhangi bir buluntuya rastlanamıyor. Mezar odasında yalnızca dağınık vaziyette kemik ve odun parçaları bulunuyor.
Bölgenin değerini arttırdı
15 Temmuz Şehitler Tepesi Samsun'un önemli projeleri arasında yer alıyor. Bu noktada bulunan anıt mezarlar, bölgenin değerini daha da arttırmıştır.
Bölgenin değerini arttırdı 15 Temmuz Şehitler Tepesi Samsun'un önemli projeleri arasında yer alıyor. Bu noktada bulunan anıt mezarlar, bölgenin değerini daha da arttırmıştır.
“Şehitler Tepesi Projesi”
Tarihi ve kültürel yapısı bakımında oldukça zengin olan Samsun, proje kapsamında bölgeyi turizm açısından da zenginleştirmeyi planlıyor. Anıtlar Kurulu ile ortak çalışarak bölgeyi bir sosyal yaşam alanı haline getirip 70 bin metrekare alan üzerinde 2 bin kişilik amfi tiyatro, kafeterya, seyir alanları ve yürüyüş yolları yapmayı amaçlıyorlar.
“Şehitler Tepesi Projesi” Tarihi ve kültürel yapısı bakımında oldukça zengin olan Samsun, proje kapsamında bölgeyi turizm açısından da zenginleştirmeyi planlıyor. Anıtlar Kurulu ile ortak çalışarak bölgeyi bir sosyal yaşam alanı haline getirip 70 bin metrekare alan üzerinde 2 bin kişilik amfi tiyatro, kafeterya, seyir alanları ve yürüyüş yolları yapmayı amaçlıyorlar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >