Sinopharm, Çin'de onaylanan ilk koronavirüs aşısı oldu

Arşiv
Arşiv

Çin'de bugüne kadar acil kullanım onayı alan aşılar sayesinde yaklaşık 5 milyon kişi koronavirüs aşısı oldu. Sinopharm'ın ürettiği aşıysa ülkede kullanım onayı alan ilk aşı oldu. Ancak uzmanlar, aşının güvenilir kabul edilebilmesi için daha çok verinin açıklanması gerektiğini söylüyor.

Çin, ülke içinde vatandaşların kullanımına sunulması için ilk kez bir koronavirüs aşısına resmen onay verdi. Onay verilen aşı devlet destekli ilaç devi Sinopharm firması tarafından üretilen aşı oldu.

Güvenilirliği şüpheli

VOA'nın aktardığına göre, uluslararası uzmanlar bu aşının da etkinliği konusunda soru işaretleri olduğuna dikkat çekiyorlar. Sağlık uzmanları bu aşının diğer dünya ülkeleri tarafından da kabul edilir ve kullanılır bir aşı haline gelmesi için daha fazla verinin paylaşılması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Çinli yetkililer yapılan inceleme sonucunda halkın kullanabilmesi için piyasaya sunulan Sinopharm’ın geliştirdiği aşının yüzde 79,34 oranında etkili olduğunu belirtiyorlar. Çin Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkede aşıların ücretsiz olduğunu ifade ediyor.

Çin’de Haziran ayında bazı aşılara acil kullanım onayı verilmesinin ardından bugüne dek 5 milyona yakın kişi aşı oldu.

Sinovac aşısının durumu nedir?

  • Türkiye’nin de satın aldığı ve ilk partisi dün teslim aldığı Sinovac aşısıysa henüz Çin’de kullanım onayı almadı. Bu aşı da acil kullanım onayı kapsamında ülkede kullanıma girdi. Aşının Çin’de nihai onay alması için Brezilya, Endonezya ve Türkiye gibi diğer ülkelerdeki üçüncü faz deneme sonuçlarının çıkması bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >