Snapchat'i kurarak 26 yaşında milyarder olan Evan Spiegel'in başarı hikayesi

Snapchat Evan Spiegel
Snapchat Evan Spiegel

Snapchat’i kuran Evan Spiegel yalnızca iki sene sonra bu uygulama için Facebook’tan 3 milyar dolarlık bir teklif aldı. Uygulamayı Facebook’a bu fiyata satmayan Spiegel’in şuan 3,5 milyar dolar değerinde bir serveti var.

Maddi olarak ailesi tarafından hep desteklendi

Annesi ve babası avukat olan Evan Spiegel, 4 Haziran 1990 tarihinde ABD’nin Los Angeles eyaletinde dünyaya geldi. Spiegel, lisedeyken boşanan annesi babası yüzünden pek de iyi sayılmayan bir ergenlik yaşadı. Bu yüzden maddi olarak sıkıntı yaşamayan Spiegel’in manevi olarak sıkıntılar yaşadığı konuşulur. Henüz 16 yaşındayken bir ehliyet sahibi olan Spiegel anne ve babasının avukat olmasından dolayı kendisine ayrılan yüksek bütçeyle 2006 model bir Cadillac Escalade aldı.

2006 Cadillac Escalade.
2006 Cadillac Escalade.

Escalade'den sıkıldı 75 bin dolarlık BMW istedi

Bu aracı yaklaşık iki yıl boyunca kullanan Spiegel, ailesine bu araçtan sıkıldığını ve kendisine bir BMW 550i alınmasını istediğini söyledi. Edison şirketinin avukatlığını yapan babası Spiegel’in bu istediğini de kırmayarak aracın değeri olan 75 bin doları gözden çıkardı.

Spiegel'in ikinci aracı 2008 model BMW 550i.
Spiegel'in ikinci aracı 2008 model BMW 550i.

Snapchat için okulu yarıda bıraktı

Evan Spiegel Snapchat’in kurucu lideri olsa da her lider gibi onun da yanında olmayı hak edenler vardı. Spiegel Snapchat’in kurulmasında ortaklık etmiş Reggie Brown ve Booby Murphy ile yarıda bıraktığı Stanford Üniversite’sinde tanıştı. Spiegel aslında okulu bırakmak istememişti. Snapchat’i kurduktan sonra geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini ve bu yolda çok çaba sarf etmesi gerektiğini fark eden Spiegel, okulu bırakmak zorunda kaldı.

Stanford Ünivesitesi'nde tanışan Snapchat kurucuları Reggie Brown, Booby Murphy ve Evan Spiegel.
Stanford Ünivesitesi'nde tanışan Snapchat kurucuları Reggie Brown, Booby Murphy ve Evan Spiegel.
  • Kurucu ortaklardan Booby Murphy: ''Biz okulun karizmatik çocukları değildik. Bu nedenle karizmatik olabilmek için bir şeyleri inşa etmemiz gerekti.''

Snapchat'in ilk merkezi Spiegel'in babasının evi oldu

Ailesi tarafından neredeyse her isteği yerine getirilen Evan Spiegel, okulu bıraktıktan sonra Snapchat’in ofisini nereye kursam diye düşünürken aklına babasının evi geldi. Los Angeles’taki ev Snapchat’in ilk ofis merkezi olacaktı. İlk ofisini açan Spiegel, arkadaşlarıyla beraber Snapchat’i geliştirerek milyonların kullandığı bir uygulama haline getirmek için sabırsızlanıyordu.

Toyopa Drive, Los Angeles'taki o ev.
Toyopa Drive, Los Angeles'taki o ev.

Facebook'un 3 milyar dolarlık teklifini reddetti

Snapchat’in iki yıl içerisinde potansiyelini artırmayı başaran Spiegel, uygulama için Facebook’tan 3 milyar dolarlık bir teklif almış ancak bunu reddetmiştir. Facebook aynı zamanda Instagram’ı 1 milyar dolar karşısında almayı başarsa da Snapchat’i alamayarak büyük bir hüsran yaşamış oldu. Bu şekilde reddedilen Facebook’un Snapchat düşmanlığı da bu tarihte başladı.

Sonunda lüks Ferrari'sine kavuştu

Lüks bir yaşama daha çocukken alışan Spigel, 2015’te ciddi yatırımlar alarak büyük bir gelirin sahibi oldu ve kendine yeni bir Ferrari aldı. Keyfine en düşkün ve eğlenmeyi en çok seven teknoloji lideri olarak magazinlerde kendine yer bulan Spiegel, Forbes dergisinin hazırladığı Amerika’nın en zengin 40 yaş altı girişimciler listesinde kendine 10. sırada yer buldu. Helikopter pilotu lisansına sahip olan Spiegel’in adı uzun süre, aldığı 12 milyon dolarlık malike ile anılmıştı.

Evan Spiegel'in çok konuşulan Ferrari'si.
Evan Spiegel'in çok konuşulan Ferrari'si.

Miranda Kerr ile evlilik

Facebook, bu alamayıştan sonra sahip olduğu Instagram ve WhatsApp’a Snapchat özelliklerini ekleyerek yıkmaya çalışsa da Snapchat, Snap Inc. adı altında halka açık şirketiyle yoluna devam ediyor. Bu tekliften bir süre sonra Miranda Kerr ile tanışan ve Mayıs 2017’de evlenen Evan Spiegel, henüz 26 yaşındayken milyarder unvanının sahibi olmayı başarmıştır.

Evan Spiegel, Miranda Kerr ile Mayıs 2017'de evlendi.
Evan Spiegel, Miranda Kerr ile Mayıs 2017'de evlendi.

Evan Spiegel, 2013 yılında Facebook’un 3 milyar dolarlık teklifini reddetti ve şuanda yaklaşık 18 milyar dolar değerinde bir şirketi yönetiyor.

  • Görevi: Snapchat’in kurucu ortaklarından, başkan
    Sektör: İnternet, mobil cihazlar
    Vatandaşlık: ABD
    Yaş: 27
    Medeni hali: Evli
    Eğitim: Stanford Üniversitesi (yarıda bıraktı)
    Serveti: 3,5 milyar dolar (18.10.2017)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >