Süt ve unun mucizesi: Trileçe tatlısı nasıl yapılır, sırları nelerdir?

Rumeli kültürüne dayanan 'trileçe' tatlısı, karamel ve frambuaz gibi çok sayıda farklı sosla servis edilebilir.
Rumeli kültürüne dayanan 'trileçe' tatlısı, karamel ve frambuaz gibi çok sayıda farklı sosla servis edilebilir.

Bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla üzerine şekerli süt dökülerek yapılmaya başlayan trileçe serüveni, lezzet dolusu bir durakta sona eriyor. Orjinali karamel soslu olan lezzeti, çikolata, frambuaz, portakal, kivi ve dilediğiniz sosla tüketmek mümkün.

Kimine göre İtalyan, kimine göre Boşnak tatlısı olduğu iddia edilen, son zamanların en popüleri trileçe tatlısı “Üç sütlü, üç sütle yapılan tatlı” anlamına geliyor.

Aslı İspanyol mutfağına ait olan bu lezzeti, Arnavutlar’ın da İtalyanlar’dan aldıkları iddia ediliyor.

  • Arnavutça’da “tri” “üç”, “leçe” “süt” “üç süt” anlamına gelir.

Orjinali karamel olan lezzeti, çikolata, frambuaz, portakal, kivi ve dilediğiniz sosla tüketmek mümkün.

Lezzet dolusu bu tatlıyı, karamel sosunun haricinde frambuaz kullanarak da yapabilirsiniz.
Lezzet dolusu bu tatlıyı, karamel sosunun haricinde frambuaz kullanarak da yapabilirsiniz.
  • Gerekli Malzemeler
  • Kek için
  • 5 adet yumurta
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 10 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabarma tozu
  • Şerbeti için
  • 5 su bardağı soğuk süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 400 ml krema
  • 2 yemek kaşığı süt tozu
  • Karameli için
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket krema


Bayat ekmek tatlısı

                                    
                                    Bayatlamış ekmeklerle başlar trileçenin yolculuğu… Eski insan için her şeyin kıymeti var tabii; Arnavutluk'ta bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla, üzerine sıcak şekerli su döküp tatlı niyetine yenmeye başlar. Kreması, sosu derken; zamanla gelişen tatlı sonunda trileçe halini alır.
Bayat ekmek tatlısı Bayatlamış ekmeklerle başlar trileçenin yolculuğu… Eski insan için her şeyin kıymeti var tabii; Arnavutluk'ta bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla, üzerine sıcak şekerli su döküp tatlı niyetine yenmeye başlar. Kreması, sosu derken; zamanla gelişen tatlı sonunda trileçe halini alır.
“Tres Leches” Yani 3 Süt

                                    
                                    Trileçe aslında iki İspanyolca kelimenin birleşiminden oluşuyor. Tres ve Leches, yani 'üç' ve 'süt' ya da bir başka deyişle üç sütlü tatlı... İspanyolcada 'tres' 3, 'leches' süt anlamına geliyor. Yani, tatlının Güney Amerika kökenli olma ihtimali de mümkün. Üç farklı sütün (manda, koyun, keçi) karışımından oluşan tatlının üzerine, karamel sosu gezdiriyorsunuz; sonra parmaklarınızı yiyorsunuz.
“Tres Leches” Yani 3 Süt Trileçe aslında iki İspanyolca kelimenin birleşiminden oluşuyor. Tres ve Leches, yani 'üç' ve 'süt' ya da bir başka deyişle üç sütlü tatlı... İspanyolcada 'tres' 3, 'leches' süt anlamına geliyor. Yani, tatlının Güney Amerika kökenli olma ihtimali de mümkün. Üç farklı sütün (manda, koyun, keçi) karışımından oluşan tatlının üzerine, karamel sosu gezdiriyorsunuz; sonra parmaklarınızı yiyorsunuz.
En iyi trileçe sizinki olsun istiyorsanız yumurtaları iyi çırpın

                                    Tatlının en can alıcı noktası yumurtaların çırpılmasında. Teker teker kırdığınız yumurtaları önce yavaş, sonra yüksek devirde yaklaşık 5 dakika kadar çırpmalısınız.
En iyi trileçe sizinki olsun istiyorsanız yumurtaları iyi çırpın Tatlının en can alıcı noktası yumurtaların çırpılmasında. Teker teker kırdığınız yumurtaları önce yavaş, sonra yüksek devirde yaklaşık 5 dakika kadar çırpmalısınız.
Şeker ilave etseniz de, çırpmaya devam

                                    
                                    Yumurtaları ürkütmeden 2 yemek kaşığı atın ve çırpmaya devam edin. Sırasıyla 8 yemek kaşığı daha şeker ekleyin. Artık elinizi korkak alıştırmanıza gerek yok. Toplam 10 yemek kaşığı şeker olacak.
Şeker ilave etseniz de, çırpmaya devam Yumurtaları ürkütmeden 2 yemek kaşığı atın ve çırpmaya devam edin. Sırasıyla 8 yemek kaşığı daha şeker ekleyin. Artık elinizi korkak alıştırmanıza gerek yok. Toplam 10 yemek kaşığı şeker olacak.
Bir kap daha hazırlayın

                                    Bu işte özen önemli. Ayrı bir kaba sırasıyla sıvı yağ, un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu atın. Unu elemenizi tavsiye ederim.
Bir kap daha hazırlayın Bu işte özen önemli. Ayrı bir kaba sırasıyla sıvı yağ, un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu atın. Unu elemenizi tavsiye ederim.
Çırpmaktan kolunuz yorulsun

                                    Şimdi, kaplardaki karışımları birbirine karıştırabilirsiniz. Bundan sonraki püf noktası, hamuru iyi çırpmak. Önce düşük, sonra yüksek devirde çırpmaya devam edin. Çırpmaktan kolunuz yoruluncaya kadar bırakmayın.
Çırpmaktan kolunuz yorulsun Şimdi, kaplardaki karışımları birbirine karıştırabilirsiniz. Bundan sonraki püf noktası, hamuru iyi çırpmak. Önce düşük, sonra yüksek devirde çırpmaya devam edin. Çırpmaktan kolunuz yoruluncaya kadar bırakmayın.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın

                                    İyice karıştırdığınıza eminseniz; karışımı fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın İyice karıştırdığınıza eminseniz; karışımı fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Yeni bir kap daha çıkarın

                                    Tüm şerbet malzemelerinizi yeni bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın. Şerbeti, yeniden kavuşmak üzere buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Yeni bir kap daha çıkarın Tüm şerbet malzemelerinizi yeni bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın. Şerbeti, yeniden kavuşmak üzere buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Enfes bir karamel sos geliyor

                                    Şekeri tavaya koyup orta ateşte pişirin. Bu süreç sizi yormayacaktır; şekeri kendi haline bırakın. Karamelize olmak kolay değil; işlem biraz uzun sürebilir. Yalnız bu süreçte, şekeri başı boş bırakmaya gelmez; rengi karamele dönmeden yakalayıp ateşin altını kapatın. İşte şimdi tereyağı ile kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın.
Enfes bir karamel sos geliyor Şekeri tavaya koyup orta ateşte pişirin. Bu süreç sizi yormayacaktır; şekeri kendi haline bırakın. Karamelize olmak kolay değil; işlem biraz uzun sürebilir. Yalnız bu süreçte, şekeri başı boş bırakmaya gelmez; rengi karamele dönmeden yakalayıp ateşin altını kapatın. İşte şimdi tereyağı ile kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın.
Evinizden gelen harika kokuları duyar gibiyim

                                    Sabırsızlandığınızı biliyorum; az kaldı. Fırından çıkardığınız kekinize kürdanla birkaç delik açmayı unutmayın. Şimdi buzdolabından şerbeti çıkarıp, kekinizin üstüne dökebilirsiniz.
Evinizden gelen harika kokuları duyar gibiyim Sabırsızlandığınızı biliyorum; az kaldı. Fırından çıkardığınız kekinize kürdanla birkaç delik açmayı unutmayın. Şimdi buzdolabından şerbeti çıkarıp, kekinizin üstüne dökebilirsiniz.
Mutlu sona az kaldı

                                    Karamel sosunu da eklediğinizde tatlınız hazır. Şimdi parmaklarınızı yemeye hazır olun. Afiyet olsun :)
Mutlu sona az kaldı Karamel sosunu da eklediğinizde tatlınız hazır. Şimdi parmaklarınızı yemeye hazır olun. Afiyet olsun :)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >