Suudi Arabistan eski İstanbul Başkonsolosu Uteybi'nin 6 başlıkta icraatları

Muhammed el-Uteybi
Muhammed el-Uteybi

2 Ekim'de Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin gözleri önünde öldürüldüğünü iddia edilmişti. Reuters haber ajansına Kaşıkçı'nın 'dolap'ta olmadığını gösteren Uteybi, konsolosluğun arandığı dakikalarda ülkesine döndü. 2 yıl önce göreve başlayan konsolosun icraatlarının 6 maddede özeti...

Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu'ndan kaybolmasının hemen öncesinde konsolosluğa 3 gün boyunca gelmeyen, Reuters haber ajansına konsolosluktaki 'boş' dolapları göstererek 'dalga' konusu olan Muhammed el-Uteybi kimdir?

Muhammed el-Uteybi kimdir?

Suudi Arabistan eski Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi, 1975-2015 yılları arasında 40 yıl boyunca Suudi dışişleri bakanlığı yapan Prens Suud el Faysal’ın üyelerinden biriydi.

Suudi Arabistan Konsolosluk konutunda arama çalışmaları yapıldı.
Suudi Arabistan Konsolosluk konutunda arama çalışmaları yapıldı.

İstanbul'a ne zaman geldi?

İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2016 yılının ikinci yarısında atanan el-Uteybi, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasındaki kara kutulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Nijerya'da da görev yaptı

10 yıl önce Nijerya’nın Kano şehrinde Başkonsolos olarak görev alan el-Uteybi, 20 önce de Cakarta’da bulunan Suudi elçiliğinde diplomatik görevler üstlenmişti.

Muhammed el-Uteybi
Muhammed el-Uteybi

'Dalga' konusu oldu

Suçlamaların hedefindeki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu kapılarını İngiliz haber ajansı Reuters'a açmış ve boş dolapları göstermişti. Sosyal medyada alay konusu olan Muhammet el-Uteybi, 6 katlı binayı oda oda gezdirmiş ve Kaşıkçı'nın başkonsolosluktan çıkmadığı ve öldürüldüğü iddialarını reddetmişti.

Muhammed el-Uteybi
Muhammed el-Uteybi

Türkiye'den kaçtı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Uteybi geçtiğimiz gün saat 17.00'deki tarifeli uçakla ülkesine doğru yola çıkmıştı.

Görevden alındı

Suudi basını, dün Türkiye’den ayrılan Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’nin görevden alındığını ve hakkında soruşturma açılacağını yazdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >